Lopen als een wielrenner in Maasdijk

Het is koers. Natuurlijk in Frankrijk in de Tour, maar vandaag ook in Maasdijk waar tactisch lopen de wedstrijd zou beslissen.

De wedstrijd in Maasdijk heeft een overzichtelijk parcours. Een groot vierkant langs kassen, weilanden en over dijken. We gaan van start. Eén kamikazeloper schiet er vandoor. Daar achteraan volgt een grote groep, de 5 en 10 km starten tegelijkertijd, met goede lopers. Het tempo is goed. Niet te hard vanwege de warmte, maar we lopen toch lekker door over de brede rechte weg.

De juiste focus

De eerste 300 meter voel ik me slap. M’n lichaam is wel aan de wedstrijd begonnen, maar m’n hoofd nog niet. Ik begin nu zelfs al aan uitstappen te denken. Maar nee daarvoor ben ik zeker niet gekomen. ‘Dit is een wedstrijd, dit is een wedstrijd’ herhaal ik in m’n hoofd om de juiste focus te krijgen. Het lukt.

Samen met Issak voer ik het peloton aan en halen we de snelle starter weer in. Ik kijk niet achterom, maar hoor dat er nog veel lopers zijn aangehaakt. Vlak voordat we na 1,5 km rechtsaf slaan neemt Wynfrith de leiding over. We lopen nog wat kop over kop en gaan dan voor de tweede keer scherp naar rechts.

Wachten uit de wind

We beginnen nu aan stuk van ruim anderhalve kilometer met flink wind tegen. Gelukkig blijft Wynfrith op kop lopen en trekt behoorlijk door. Ik vind het lullig voor hem, maar zorg dat ik achter hem blijf. Wynfrith loopt de 10 km en ik de 5. Ik wil wel harder gaan dan we nu lopen, maar weet ook dat als ik zelf in de wind ga lopen beuken de andere 5 km lopers me straks voorbijgaan. Dan maar tactisch blijven zitten en wachten tot het parcours afbuigt.

Bij 3,5 km is de volgende bocht naar rechts in zicht. Ik zorg dat ik goed voorin zit, snij de bocht scherp aan en versnel. Direct pak ik een meter of tien op de andere lopers. Van de wind heb ik geen last meer en ik loop hard door. Het plan werkt.

Tijdrijden richting de finish

Minder wind betekent vandaag wel extra warm, gelukkig is het niet ver meer. Al snel kom ik het bordje van 4 km tegen. Ik zet nog een keer aan. Het is ook op dit deel van het parcours een lange rechte weg, ideaal om het tempo op te voeren. Als een soort tijdrijder koers ik richting de finish.

In de verte zie ik een bord op de weg staan. Ik kan het nog niet goed lezen, maar dat moet het punt zijn waar de 5 km rechtdoor naar de finish gaat en de 10 km afslaat voor de tweede ronde. Ik kijk vlug achterom en zie dat ik een redelijke voorsprong heb. Mooi!

Het klassement

Ik passeer het splitsingsbord, sla linksaf, steek m’n arm in de lucht en ga als eerste over de finish! De tijd is 16:06. Geen supertijd door het stuk wind tegen, maar ik ben tevreden! Het was een mooie race die goed uitpakte. Ook doe ik goede zaken voor het klassement van het Agium Runcircuit.

 

Deze was voor Felix.

 

Uitslagen Ruitenburg Run Maasdijk

Bekijk hier de uitslag van de 5 km en de 10 km bij de Ruitenburg Run Maasdijk 2018.

Foto

Foto is gemaakt door Carry Wilmink.