In 24 uur van vakantie in Macedonië naar de Kadeloop in Schipluiden

Vrijdagmiddag stapte ik in het vliegtuig terug naar Nederland. Een dag later stond ik op precies dezelfde tijd aan de start van de Kadeloop in Schipluiden. Kan ik in deze vakantievorm meedoen om de winst op de 5 km?

Tijdens het weekje vakantie aan het meer van Ohrid in Macedonië had ik niet helemaal stil gezeten. Met vier looptrainingen over heuvelachtige wegen had ik m’n conditie op peil gehouden. Vandaag moest blijken of dat genoeg was.

De Kadeloop kent twee afstanden; 12 en 5 km. Beide starten tegelijk en het is vooraan de streep lekker druk. Het startschot klinkt en Arthur neemt direct de kop. Hij laat zich vandaag niet door de warmte weerhouden en voert het tempo lekker op. Zijn clubgenoot Tristan volgt hem en ik loop in m’n eigen tempo er iets achter. Met nog een hele wedstrijd voor ons maak ik me nog geen zorgen.

Op kop

Iets verderop zakt het tempo en neem ik de kop over. De eerste kilometer komen we door in 3:09 min/km. Niet verkeerd bij deze temperatuur. Issak komt naast me lopen. Hij doet de langste afstand, maar begint zijn wedstrijd ambitieus. Samen lopen we een stuk op en kilometer twee gaat in dezelfde tijd.

Dan splitst de wedstrijd zich. De 12 km gaat rechtdoor en ik sla rechtsaf voor de korte afstand. Ik loop nu alleen met zo’n 30 meter voorsprong op de achtervolgers Arthur en Tristan. De wind staat hier tegen en ik verlies wat snelheid. De derde kilometer gaat in 3:14.

Twijfel

Langzaam begin ik m’n benen te voelen en een beetje te twijfelen. Hou ik dit wel vol? Word ik straks niet ingehaald door de mannen achter me? Ik blokkeer deze negatieve gedachten en focus me op m’n positie. Ik loop op kop, ben al over de helft en ga de winst gewoon binnenhalen!

De vierde kilometer gaat bijna helemaal over de kade. Een prachtige route over een smal zandpad direct naast het water met een verkoelend windje. Alleen de motor die op kop rijdt zorgt voor opstuivend zand en een nog drogere keel bij mij. Deze kilometer is met 3:16 iets trager.

Finish

Met nog 500 meter te gaan verlaat ik de kade en loop weer over de normale weg richting het einde. Nog een paar bochten en dan is de finishboog al te zien. De laatste kilometer kan ik nog flink versnellen en kom als eerste over de streep!

Mijn eindtijd is 15:38 en niet eerder liep ik zo snel in Schipluiden. Het is zelfs een PR op de 5 km, maar dat komt ook doordat het parcours net iets te kort was. Maakt niet uit, ik ben blij met het resultaat en hoop deze vakantievorm nog lang vast te houden!

Uitslagen Kadeloop Schipluiden 2018

Bekijk alle uitslagen van de Kadeloop Schipluiden 2018.

De foto is gemaakt door Johan Gerritse, bekijk al zijn foto’s van de Kadeloop.

Ook Carry Wilmink heeft foto’s gemaakt bekijk deze hier.