Lopen voor de winst bij de Dios Lenteloop

Vandaag loop ik in Den Hoorn de Dios Lenteloop. Mijn derde wedstrijd in tien dagen. Het doel is revanche voor de wedstrijd in Delft. Op een of andere manier geloofde ik er toen niet in en vandaag moet dat anders!

Voor de start kom ik Sjoerd tegen. Onze laatste wedstrijd samen was razend spannend en ook vandaag zou het weleens tussen ons kunnen gaan.

Deze loop door Den Hoorn is een echt stratencircuit met heel veel stoepjes en bochten. We gaan van start. Na drie scherpe bochten verlaten we het centrum en lopen we een langer recht stuk langs het water. Sjoerd aan de ene kant van de straat en ik aan de andere. Over de fietsstrook waar de ondergrond wat vlakker is. We willen niks aan elkaar toegeven en houden samen het tempo lekker hoog.

Uitwijken voor een scooter

We slaan scherp linksaf en dan gaat het bijna mis. Het fietspad waar we in gaan is niet verkeersvrij gehouden en er komen precies twee scooters aanrijden. Ik loop tegen de voorste scooter aan, maar weet net op tijd iets uit te wijken. Na een vloek en een flinke stoot adrenaline zet ik weer aan. Ik passeer de eerste km en loop 3:06 min/km. Een stuk sneller dan in Delft vorige week. Mooi!

20180519 Dios Lenteloop Den Hoorn You-Run
Een van de vele bochten in het parcours. Foto door Mattijs van Dulkenraad.

Er ontstaat een gaatje met Sjoerd en de rest van het veld. Nu moet ik proberen het tempo goed te houden. De tweede kilometer gaat in 3:11 min/km. Kilometer drie en vier slingeren zich door een woonwijk heen met af en toe een bruggetje of verkeersdrempel. In een bocht kijk ik naar de achtervolgers en merk dat ik een aardige voorsprong heb. Toch ben ik er nog niet helemaal gerust op en ik blijf hard werken om de snelheid erin te houden. Ik loop nu 3:13 en 3:16 min/km. Voor dit parcours helemaal niet verkeerd.

Arm in de lucht

Ik zie het bord voor de laatste kilometer. Niet meer achteromkijken, maar hard doorlopen. Van vorig jaar herinner ik me nog dat het parcours iets te lang is. Dus wanneer mijn horloge piept voor kilometer vijf, in 3:04 min/km, kan ik de finish nog niet eens zien. Ik sla de laatste bocht om, zie daar de finish, steek m’n arm in de lucht en ga als eerste over de streep!

Pffff dit was hard werken. Ik grijp een flesje water en wandel naar een bankje iets verderop. De winst is binnen, ik heb aanvallend gelopen en ben 19 seconden sneller dan vorig jaar. Tevreden wacht ik op de prijsuitreiking.

Achteraf vertelde Sjoerd me dat hij na de eerste kilometer last kreeg van z’n luchtwegen en het tempo moest laten zakken. Volgende keer herkansing?

 

Uitslagen Dios Lenteloop 2018

Bekijk alle uitslagen van de Dios Lenteloop 2018 5 km en 10 km.