Buiten de gebaande paden lopen

Moniek en Jeroen trainen allebei in de MiLa-groep van HAAG Atletiek en bespreken in hun column voor het clubblad Haagse Bluf de randzaken van hardlopen. Dit keer gaat het over onbekende paden inslaan.

Wat vind ik leuk, wat wil ik? Als dertiger houden die vragen me behoorlijk bezig. Een manier om daarachter te komen is door af en toe iets te doen wat je niet eerder hebt gedaan. Je kunt er in het klein mee oefenen. Ik loop bijvoorbeeld vooral lange afstanden, maar onlangs deed ik eens iets heel anders. Op aandringen van m’n loopmaatjes liep ik de 1500m-testwedstrijd bij HAAG. Hoe zit dat bij jou Jeroen? Ben jij goed in nieuwe dingen proberen?

Tijdens een lange duurloop met een vriend had ik het erover. Hij slaat graag onbekende paden in en vindt het niet erg om te verdwalen. ‘Dan kom je tenminste op nieuwe plekken!’ Ik moet bekennen dat ik liever vasthoud aan het bekende. Een route die ik al ken, zodat ik weet dat ik niet te kort of te lang loop. Of dezelfde wedstrijd, omdat ik die niet een jaar wil missen. Maar ook ik ontkom er niet aan eens iets nieuws te doen. Tijdens de Mastercompetitie, bijvoorbeeld, toen de 800m-specialist ontbrak, of toen er bij de 4×100 m nog een lege plek was. Hoe beviel jouw onbekende 1500m-paadje?

Hm, ik heb ook mijn vaste routes, maar probeer wel steeds vaker iets anders. Die 1500 meter was een bijzondere ervaring. Allerlei onbekende gevoelens in mijn lichaam. En na afloop flinke buikpijn, metaalsmaak in m’n mond en het bekende loperskuchje. Gelukkig allemaal van korte duur en ik was blij verrast met het resultaat. De week erna deed ik ook een specifieke 1500m-baantraining. Weer allemaal nieuwe ervaringen: lange pauzes, veel verzuren, weinig zweten en weinig kilometers. De omgekeerde wereld in mijn ogen! Wat is jou bijgebleven van je 800m- en 100m-uitstapjes?

Bij de 800 m had ik een heel scenario bedacht. Leuk hoor, maar het is maar twee rondjes. Dus voor ik goed en wel in de wedstrijd zat, sprintte ik alweer naar de eindstreep. En bij de 4×100 m moet je eerst goed wisselen en daarna zo hard mogelijk (in mijn geval) naar de finish lopen. Wat een leuke spanning en wat een teamwork! Alleen één ding mag daar juist niet: buiten je gebaande pad lopen.

De Haagse Bluf

Lees Haagse Bluf nummer 3 van 2020, het clubblad van HAAG Atletiek.