Den Haag RENT: 25 hardlooproutes door Den Haag en omgeving

Den Haag is een prima hardloopstad. Met veel groen in de stad en duinen en strand op loopafstand. In het boek Den Haag RENT zijn 25 hardlooproutes gebundeld.

Ik mocht een van de routes beschrijven en koos daarvoor mijn favoriete trainingsterrein: het Westduinpark. Minimaal drie keer in de week loop ik er doorheen en ook de baan van m’n atletiekclub HAAG Atletiek grenst eraan. Hieronder als sneakpreview de inleiding van de route.

Hardlooproute 23 – Westduinpark Den Haag

‘Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen’ zong Harry Jekkers en gelijk heeft ie! De stad is mooi en die duinen kun je goed gebruiken om hard te lopen. Deze route loopt grotendeels door het Westduinpark, het duingebied tussen Scheveningen en Kijkduin. Geschikt voor ieder jaargetijde en bij volle maan zelfs in het donker te belopen.

Vanaf 2011 zijn er grootschalige natuurherstelwerkzaamheden uitgevoerd: bomen en struiken die niet in het duinlandschap thuishoren zijn deels verwijderd, er werden stuifduinen gecreëerd en er zijn Schotse hooglanders uitgezet om het duinpark open te houden. De langharige runderen lopen vrij rond en je kunt ze overal in het gebied tegenkomen.

In het Westduinpark zijn diverse wandelpaden en kleine (onverharde) paden door duinvalleien en over duintoppen aangelegd. Een deel van de route gaat over het strand. Een goede plek om uit te waaien en je hoofd leeg te maken. En wie weet onderbreek je je loop voor een frisse duik in zee!

Soms is het strand door het getij krap en te zacht om lekker te lopen. Maak het jezelf dan niet te moeilijk, sla bij de volgende strandopgang af en volg het pad door het duin.

Bekijk de route op de website van boekhandel Paagman.

25 hardlooproutes door Den Haag

In het boek Den Haag RENT zijn 25 routes opgenomen die je op de mooiste plekjes van de Hofstad brengen. Ook staan er inspirerende hardloopverhalen van diverse Haagse hardlopers in. Allemaal in beeld gebracht met foto’s en duidelijke kaarten. De 25 routes hebben een lengte van 6 tot 10 kilometer, met een enkele uitschieter naar beneden en boven en zijn bovendien onderling te koppelen.

Het boek is onder andere te koop bij Run2Day Den Haag.