Lopen voor het podium bij de Kadeloop Schipluiden

Aan de Kadeloop Schipluiden heb ik goede herinneringen. Al vaak stond ik er op het podium van de 5 km. Hoe zal het vandaag gaan na een drukke werkweek met een paar pittige trainingen?

Omdat de 12 en de 5 km tegelijkertijd beginnen is het lekker druk aan de start. Na een uitgebreide introductie door speaker Peter worden we weggeschoten. Ik ben goed weg en ga als eerste de bocht door.

Bij de volgende bocht word ik ingehaald door Mike. Hij heeft er duidelijk zin in vandaag en slaat een gaatje. Alleen Tesfalem gaat met hem mee. Samen met Sjoerd volg ik op enige afstand. Het gaat niet zo lekker. Ik heb veel getraind deze week en gister geen wedstrijdvoorbereiding gedaan, maar een rustdag genomen. Het voelt daardoor alsof m’n benen niet klaar zijn voor deze race.

Dit wordt niks vandaag

Halverwege de wedstrijd loop ik in vierde positie in de rug van Sjoerd en met de nummer vijf vlak achter me. De gedachte ‘dit wordt niks vandaag’ begint zich in m’n hoofd te nestelen. Geen kracht in m’n benen, geen snelheid en voorlopig ook geen podiumplek.

Maar zo makkelijk wil ik niet opgeven. De ‘kade’ komt eraan en om daarop te komen gaan we eerst scherp naar rechts en dan omhoog. Dat moet het kantelpunt worden. Ik loop inmiddels alweer in derde positie, met de twee mannen vlak achter me. Daar is de bocht en ik zet direct aan.

Tactiek lijkt te werken

Ik loop door en iets verder een tweede verhoging in de route. Ook daar een beetje gas erbij en snel naar boven. Ik hoor de achtervolgers niet meer in m’n buurt, de tactiek lijkt te werken en ik heb het gevoel weer controle te hebben over de race.

Voor me komt Tesfalem, de nummer twee, snel dichterbij. Hij is een goed richtpunt en op het smalle gedeelte van de kade ga ik hem voorbij. Van een chagrijnige vierde plek loop ik nu, met nog 1,5 km te gaan, op een keurige tweede positie.

Kade op, kade af

Door werkzaamheden worden we halverwege de kade afgestuurd, naar beneden de woonwijk in. Iets verder een 180 graden bocht en vervolgens een slingerpad in de richting van de kade. Pfff hier had ik niet op gerekend. Het is een lastig en zwaar stukje in het parcours.

Verderop weer omhoog de kade op om de laatste kilometer van de normale route te volgen. Voor me zie ik, buiten bereik, Mike lopen. Als ik achter me kijk is er niemand te zien. Mooi!

Nieuw PR

Dan de kade af nog een paar bochten door de dorpskern en daar komt de finish alweer in beeld. Ik zet nog eens aan voor een eindtijd onder de 16 minuten en zie tot m’n verrassing 15:27 op de finishklok staan. Dat is een nieuw PR!

Omdat de afstand zo’n 150 meter minder blijkt te zijn dan 5 km tel ik dit record maar niet mee. Toch ben ik tevreden over het verloop van de wedstrijd en de tweede plek.

Ondertussen ben ik al een paar weken bezig met mijn marathonschema. Dat moet leiden tot een snelle tijd op 29 september in Berlijn. Binnenkort loop ik nog een 5 km wedstrijd om daarna te focussen op het lange werk. Mooi vooruitzicht.

Uitslagen Kadeloop Schipluiden

Mannen 5 kmVrouwen 5 km
1. Mike Teeken, 15:11
2. Jeroen van Aken, 15:27
3. Tesfalem Zeresenay, 15:45
1. Floortje Cieraad, 17:51
2. Moniek van Lieshout, 18:48
3. Saskia Lensink , 18:55
Mannen 12 kmVrouwen 12 km
1. Wynfrith Meijwes, 38:34
2. René de Lange, 39:40
3. Bram van Dongen, 39:56
1. Rose Enthoven, 45:26
2. Marlies Jongerius, 46:08
3. Carla Ophorst, 49:32

Bekijk alle uitslagen van de 5 km en de 12 km van de Kadeloop Schipluiden 2019.

Foto’s Kadeloop Schipluiden

Foto’s gemaakt door Gerrit v/d Lugt, Foto PeVo en Peter Wesseling.

2 gedachten over “Lopen voor het podium bij de Kadeloop Schipluiden

  • 8 juli 2019 om 18:46
    Permalink

    Hoi Jeroen, hoe bepaal jij dan welke records je wel telt en welke niet? Ik vraag het omdat ik het zelf met 160 meter te kort ook wel twijfelachtig vind. Een bekende van mij heeft de route op afstandmeten.nl ingevoerd en dan blijkt ie toch behoorlijk te kloppen.

  • 8 juli 2019 om 22:17
    Permalink

    Hoi Edwin. Bij wedstrijden op de weg blijft het lastig. Ik kijk naar wat Strava er van maakt en welke gemiddelde km tijd daar is gemeten. Ook wat andere lopers voor tijden hebben neergezet. Als heel veel lopers een PR hebben gelopen dan is dat vaak een teken dat de afstand niet helemaal klopt. En verder is het helemaal aan jezelf. Voelde de wedstrijd als een PR loop of kwam de snelle tijd als verrassing na afloop? En wil je de tijd als PR rekenen? Als ik deze 15:28 tel als PR dan wordt een hele opgave om daar nog eens onder te duiken 🙂

Reacties zijn gesloten.