Egmond Halve Marathon 2018 met een parcoursrecord én Koos Konijn

Vanwege een knieblessure en met het oog op komende wedstrijden moet de Egmond Halve Marathon vandaag een climaxloop worden. Redelijk rustig beginnen en om de vijf kilometer versnellen. Als het goed gaat, kom ik dan precies op 1:15 uit. Ik ben benieuwd!

De start gaat altijd snel. Een grote wedstrijd, het hele weekend naar toe geleefd en bijna vooraan starten. Rustig weg is dan niet mogelijk. Na 500 meter lopen we op het strand. Het weer is goed. Een graad of 4 maar weinig wind waardoor het niet te koud is. Ik loop beschut in een klein groepje en probeer nu nog niks te forceren.

Strakke climaxloop

Op het strand lopen is niet gemakkelijk. Goed begaanbare stukken worden afgewisseld met zacht zand of een hobbelige ondergrond. Het tempo schommelt tussen 3:26 min/km op de makkelijke delen en 3:37 min/km wanneer het lastiger lopen is. Een strakke climaxloop gaat het niet worden vandaag.

Na 7 km is het strand voorbij. Door het zachte zand richting de strandafgang. Uit speakers klinkt een Rocky achtig nummer. Het geeft me extra energie om omhoog te lopen. Genoeg energie voor het vervolg van het parcours.

Geweldig parcours

Na het strand volgt een soort cross gedeelte. Zandpaden door de heuvelachtige duinen. Egmond loop je niet voor een snelle tijd, maar om je eigen krachten te meten op een geweldig parcours. Precies halverwege geeft m’n horloge 37:30 aan, de helft van m’n gewenste eindtijd.

Na 12 km is de ondergrond eindelijk verhard. Duinpaden tot aan het centrum van Egmond. Ik voel me nog steeds goed, maar begin wel een beetje te twijfelen. Nog negen kilometer te gaan en m’n tussentijd is een stuk sneller dan gepland. Niet te veel aan denken.

Van het strandgroepje is nog een andere loper over. Samen voeren we het tempo wat op. Het is fijn om nu samen te lopen. Het maakt het makkelijker om het tempo te houden vooral omdat er nog een flink stuk is te gaan.

Drankpost

Rond kilometer 16 is er een drankpost. M’n medeloper pakt een beker drinken en ik loop verder zonder. Het drinken houdt hem op en ik loop bij hem weg. Voor me zie ik twee lopers van hetzelfde team met een coach op de fiets ernaast. Heel langzaam loop ik op ze in. Ik versnel om bij ze aan te sluiten.

Zodra ik bij ze ben halen we nog een groepje in en sluit een snelle loper aan. Hij versnelt. Dat was niet mijn bedoeling. Ik wilde aansluiten om in de luwte te lopen en nu moet ik weer harder. Toch ga ik mee. Een kilometer later moet ik weer afhaken. Dit heeft veel kracht gekost.

Egmond halve marathon 2018

De beruchte Bloedweg

Ik passeer het bord van km 18. Nog drie kilometer te gaan en het beste is er vanaf. Lopen is werken geworden. Een kilometer later doemt de beruchte Bloedweg op. Een paar honderd meter omhoog. Gisteren tijdens de trainingsronde was dit een makkie. Nu aan het einde van de wedstrijd een hele opgave. Gelukkig staan halverwege clubgenootjes aan te moedigen. Dat helpt!

Na de Bloedweg is het niet ver meer naar de finish. Niet nadenken gewoon doorlopen. De laatste 500 meter gaan weer omhoog richting Boulevard. Uit de speakers klinkt dit keer ‘Kind van de duivel’. Niet perse m’n favoriete muziek, maar nu kan ik de harde beat goed gebruiken. Ik pers er nog een sprintje uit en finish in 1:13:53! Niet eerder liep ik zo snel in Egmond.

Koos Konijn

Met negen andere lopers verbleven we het weekend in vakantiehuisjes van Roompot. Prima uitvalsbasis en een hele leuke manier om samen de wedstrijd te beleven. Natuurlijk maakten we de groepsfoto samen met de mascotte van het park!

Egmond Halve Marathon 2018 groepsfoto

 

Uitslagen Egmond Halve Marathon 2018

Bekijk alle uitslagen van de Egmond Halve Marathon 2018.