Mijn liefde voor los zand – verslag van Egmond

Moniek liep de kwart bij de Egmond Halve Marathon, maar is geen fan van zand. Lees haar verslag van de wedstrijd.

Egmond lopen doe ik niet voor een toptijd. Dat doe ik om te ervaren hoe sterk ik ben. Dat geldt voor velen denk ik. En ik doe het omdat rennen leuk is. Na anderhalf jaar blessureleed besef ik me des te meer wat een voorrecht het is om lekker te kunnen rennen.

Het strand op

In aanloop naar langere afstanden maak ik mezelf eerst sterker op de iets kortere afstanden. Ik loop vandaag de kwart marathon, 10,55km. Ik ga de eerste kilometers lekker hard weg, op mijn meest geliefde ondergrond: asfalt. Na 3 km gaan we het strand op. De wind valt mee.

Op het laatst is het soms even zoeken naar de best beloopbare plek, maar na ruim 2km op het strand moet je er toch aan geloven: in los zand, steil omhoog. Gadverdamme. Al zou wandelen net zo snel gaan, ik wil blijven ‘rennen’. Want rennen is leuk. Ra ra, waar in deze snelheidsgrafiek liep ik op de strandafgang?

Egmond halve marathon 2018 snelheid Moniek
Snelheidsgrafiek Moniek

Mijn benen voelen heel sterk

Na die strandafgang moet de kracht eerst weer terug in je benen komen. Maar dat gaat redelijk snel voor mijn gevoel! En dat is ook nodig, want eenmaal in de duinen staan je nog een paar heuveltjes te wachten. Bij 8 km denk ik even na: ben ik al stuk aan het gaan? Eigenlijk niet. Mijn benen voelen heel sterk. Op één of andere manier kon ik dat niet optimaal uitbuiten, maar dit sterke gevoel is heerlijk. Dit is oprecht ‘lekker racen’.

Een snelle 9e km, en dan de Bloedweg op. Maar ik kan hem hebben vandaag, zo lang is die nou ook weer niet. Het 10 km bord: nog ongeveer twee minuutjes! Verstand op nul en gaan! De 550 meter is voorbij, de finishboog is nog niet in zicht… Maar de versnelling was al ingezet, dus doortrekken maar. Een tijd net onder de 45 minuten op de klok, een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar en een heerlijk sterk gevoel in de benen.

Terug naar de Bloedweg

Met twee andere kwart marathonmaatjes lekker uitlopen naar onze vakantiehuisjes, even relaxen, wat eten, douchen en hop, weer naar de Bloedweg. Want daar konden onze halve marathonhelden de aanmoedigingen goed gebruiken! Iedereen komt moe maar tevreden terug. Het was weer een heerlijk weekend met z’n allen – tot volgend jaar!

 

Bekijk alle uitslagen van de Egmond Kwart Marathon 2018.

Moniek van Lieshout, MiLa atleet van HAAG Atletiek