Alles gegeven bij het NK Masters 2017

Heel even twijfelde ik. Was mijn tijd bij de NK Masters wel echt binnen de medaillelimiet? Het zal toch niet. Heb ik me net het snot voor m’n ogen gelopen en is het niet genoeg…

De periode richting de zomer is een feest voor hardlopers. Ieder weekend ruime keus uit veel leuke wedstrijden. Hoewel het NK mijn piekmoment was, kon ik het toch niet laten om hier en daar mee te doen. Met als gevolg dat na drie wedstrijden in iets meer dan een week m’n lichaam er klaar mee was. Zwaar verkouden en geen energie om te lopen.

Toch maar naar Gouda

Maandag, dinsdag en woensdag niet getraind en ik zag het somber in. Donderdag voorzichtig weer een rustige training en vrijdag m’n wedstrijdvoorbereiding gedaan. Dat ging redelijk dus op zaterdag toch maar gewoon richting Gouda voor de 5000 meter bij het NK.

Medaillelimiet

Van tevoren wist ik dat ik met drie dingen rekening moest houden. M’n net herstelde lichaam, minimaal twee lopers met een sneller PR en tenslotte de zogenaamde medaillelimiet. Iedereen mag meedoen aan het NK, maar om een medaille te krijgen moet je wel onder een bepaalde tijd lopen. Voor mijn categorie was die behoorlijk scherp 15:50, gelijk aan m’n PR op de baan.

We gingen van start. De eerste km ging goed. Ik liep in tweede positie en we liepen net onder het schema van de limiet. In de tweede km zakte het tempo van de koploper iets in. Een andere loper nam over en we waren weer terug op het juiste schema. Maar de marge was klein.

Verstand op nul

Halverwege merkte ik dat ik nog niet in topvorm was. Ik had moeite met het tempo, kreeg het warm en begon te twijfelen of ik dit ging volhouden. Gelukkig kon ik, met verstand op nul, gewoon in het spoor blijven van m’n voorganger.

Tussen km 3 en 4 werd ik opeens ingehaald door de vier man achter me en liep ik helemaal achterin de kopgroep. Ik wist dat dit een cruciaal moment was. Nu moest ik doorzetten. Aanhaken en er bijblijven. Dat lukte gelukkig en als groep gingen we de laatste km in zo ongeveer op het tempo van de limiet.

Reserve-energie

De laatste km werd de wedstrijd besloten. Twee man liepen bij de groep weg. Ik zat nog steeds achterin maar kon wel volgen. Ergens haalde ik nog een beetje reserve-energie vandaan en schoof een paar plekken naar voren. Ik liep nu zelfs op de tweede plek in mijn categorie en er was nog maar 600 meter te gaan.

De laatste ronde. M’n concurrent voor de tweede plek ging me weer voorbij. Net een versnelling te veel voor mij. Ik had alles gegeven maar met de finish in zicht en de limiet in gedachte perste ik het laatste beetje er nog uit. Over de finish!

Brons

20170610 NK Masters podiumIk hing in het hek bij te komen, maar omdat de klok halverwege was uitgevallen wist ik m’n eindtijd niet. Voor m’n gevoel was het net snel genoeg, maar ik wist het niet zeker. Gelukkig gaf mobiel internet de uitkomst. 15:48! Twee seconden achter nummer 2 en twee seconden onder de limiet. Het brons was binnen!

Uitslagen NK Masters 2017

Bekijk de complete uitslag van de 5000 meter bij het NK Masters.

 

Grote foto gemaakt door Hans Braker.

3 gedachten over “Alles gegeven bij het NK Masters 2017

 • 11 juni 2017 om 09:03
  Permalink

  Van harte gefeliciteerd, zelfs het verslag lezen weet je spannend te maken!

 • 12 juni 2017 om 14:45
  Permalink

  Gefeliciteerd!!
  Mooi wedstrijdverslag.

 • 25 juli 2017 om 23:14
  Permalink

  Dat is het doel van de (top)sporter, pieken, doelen stellen, limieten en prijzen halen. Veel gelukkiger kan je als atleet niet worden als dit lukt. Proficiat, goed gedaan.

Reacties zijn gesloten.