Rennen voor je leven door museum Voorlinden

Sommige mensen beschouwen hardlopen als een vorm van kunst. In museum Voorlinden in Wassenaar is hardlopen onderdeel van een kunstwerk.

De Britse kunstenaar Martin Creed nummert sinds 1987 consequent zijn werk en nummer 850 is een performance waar hardlopers de hoofdrol spelen. Afgelopen zondag mocht ik er zelf aan meedoen.

Het idee achter het werk is simpel. Een loper legt een vaste afstand af door het museum. De tijd die de loper erover doet (zo’n 12 seconden) heeft hij of zij ook om te rusten om vervolgens dezelfde route omgekeerd weer af te leggen. De volgende loper start na een gelijke pauze.

Verbaasd en vrolijk

De lopers rennen spreekwoordelijk voor hun leven en vormen zo een contrast met de statische onderdelen in het museum. Het zorgt vooral ook voor verbaasde en vaak vrolijke blikken bij de bezoekers van het museum. Een effect dat meerdere werken van Creed hebben.

Museum Voorlinden

Wie work no. 850 en de andere werken van Martin Creed in Wassenaar wil beleven moet snel zijn. Zaterdag 10 en zondag 11 juni wordt de performance voor het laatst in museum Voorlinden opgevoerd.