Is de 15 van Wassenaar de leukste loop?

De organisatie van de 15 km van Wassenaar heeft de ambitie om niet ‘de zoveelste loop’ te zijn. Alles wat er bij een standaard loop ontbreekt, hebben zij in hun evenement gestopt. Kunnen ze deze belofte waar maken?

25 euro betaalde ik om mee te doen. Best een hoog bedrag voor een lokale loop, maar 10 euro gaat direct naar het goede doel. Slimme constructie en bonuspunten waard, vooral omdat je zelf mag kiezen naar welke van de drie geselecteerde doelen jouw bijdrage gaat.

Wegwijsbordjes

Bij aankomst veel vrijwilligers die de weg wijzen en het startnummer inclusief speldjes overhandigen. Genoeg kleedruimte inclusief een gratis bewaakte garderobe. Na het omkleden ging ik inlopen rond het terrein van voetbalvereniging Blauw Zwart en de eerste twee km van het parcours verkennen. Het parcours was uitgezet met veel wegwijsbordjes. Dat zie je maar zelden bij wedstrijden.

Vak vooraan

Het was de hele dag al regenachtig, daarom had ik niet veel zin om lang in te lopen. Ook omdat ik deze wedstrijd als training zou gaan lopen. Dus na zo’n 20 minuten warmlopen en wat versnellinkjes, m’n jack in de kleedkamer gehangen en naar de start. Daar was voor de lopers met een verwachte eindtijd onder het uur een vak vooraan vrijgehouden. Fijne service!

Rustig starten

Aftellen en het startschot. De bedoeling was om te starten in 3:40 minuut per km en dan rustig naar 3:30 versnellen. Rustig starten is gewoon niet zo mijn ding en dat bleek ook vandaag weer. Zonder gek te doen en ook nog voorzichtig lopend over de gladde rijplaten ging de eerste km in 3:10… De tweede km ging in 3:18 en daarna had ik eindelijk (ongeveer) het gewenste tempo te pakken. De rest van de wedstrijd liep ik constant tussen de 3:25 en 3:30 min/km.

Niet alleen

Al bij de eerste km liep ik los van de rest van het veld. Maar ik was niet alleen! Helemaal vooraan twee enthousiaste dames van de organisatie op een scooter met een rode vlag. Daarachter een agent op een scooter en naast me een aardige Wassenaarse agent op een mountainbike. Achter ons nog een motoragent. Zo’n goede privé entourage heb ik nog nooit gehad!

Agent op de fiets

20161002 - De 15 van Wassenaar agentVooral de agent op de fiets was van grote waarde. Het parcours slingert zich door Wassenaar en omgeving. Veel bochten, smalle paden en hier en daar een oversteek. Maar ik hoefde alleen maar mijn fietsende vriend te volgen. Op tijd gaf hij aan wanneer er een afslag aan kwam of wanneer ik beter op het fietspad kon gaan lopen. Hij kende ook half Wassenaar en zwaaide gezellig naar de toeschouwers langs de kant. Hij zorgde er onbewust ook voor dat ik m’n looptijd op de juiste snelheid kon houden. Beter verzorgd krijg je het niet!

Over de finish

Onderweg merkte ik al dat de km’s op mijn horloge en de bordjes langs de kant niet meer gelijk liepen. Misschien door het scherp aansnijden van de bochten of het mindere GPS ontvangst in Wassenaar. Na 14 km (op mijn horloge) was het sportpark al weer in zicht en na 14,6 km ging ik in 49:55 als eerste over de finish. Heerlijk gelopen, ontspannen met af en toe een verfrissende, heftige regenbui.

Patat, saté, broodje worst

Bij de finish kreeg ik een medaille, een bloem en consumptiemunten. Die kon ik besteden aan een drankje of iets te eten. Patat, saté, broodje worst, keuze genoeg. Nog even kort uitgelopen en daarna lekker douchen en droge kleren aan. Met supporter Remco wat gedronken, terwijl de live band begon te spelen.

Enorme wisselbeker

20161002 - De 15 van Wassenaar bekerToen was het tijd voor de prijsuitreiking. Niet alleen de snelste drie mannen en vrouwen van de twee afstanden kregen een prijs. Maar ook de nummer laatst. De beste vrijwilliger, de best geklede deelnemer en zo nog wat subcategorieën. Als snelste man over 15 km mocht ik als laatste het podium op en kreeg een beker en een enorme wisselbeker!

Ambities waargemaakt?

Heeft de 15 van Wassenaar z’n ambities waargemaakt? Ik vind van wel! De uitgebreide verzorging, het afwisselende parcours, aandacht voor goede doelen, after party en persoonlijke fietsbegeleiding. Jammer dat de afstand op mijn horloge niet klopte, maar verder alles goed voor elkaar. Dus volgend jaar waarschijnlijk weer naar Wassenaar!

 

Bekijk alle uitslagen van De 15 van Wassenaar 2016.

 

Eén gedachte over “Is de 15 van Wassenaar de leukste loop?

  • 12 oktober 2016 om 09:01
    Permalink

    Het waren er inderdaad geen 15.. Ook ik had op mijn TomTom runner 14,6 km.. Alleen mijn tijd was ietsjes anders… ?

Reacties zijn gesloten.