Sprinten voor de kopgroep bij de halve marathon van Egmond 2020

De halve marathon van Egmond sla ik eigenlijk nooit over. Een mooi moment dus om m’n rentree in het wedstrijdveld te maken. Snel ging het niet vandaag, leuk was het wel!

Door overtraindheid was het al meer dan een half jaar geleden dat ik een serieuze wedstrijd liep. Verwachtingen voor een goede tijd in Egmond had ik daardoor niet en een paar dagen ziek deze week versterkte dat gevoel alleen maar. Toch had ik veel zin om weer eens te racen!

Wedstrijdplan

De weersverwachting voor zondag was typisch Egmond. Op het strand op de heenweg sterke wind tegen. Met loopmaatje Remco daarom een plan gemaakt. Sprintend van start, zodat we op het strand bij de kopgroep zitten en daarin comfortabel uit de wind lopen.

Remco neemt ons voornemen zeer serieus. Al 100 meter na de start komt hij me hard voorbij sprinten. ‘Kom op Jeroen!’ roept hij enthousiast. Tja waarom niet en ik sprint hem achterna. Een stukje verder scherp naar rechts en dan het strand op. Belangrijk om ook hier in het zachte zand het tempo hoog en de kopgroep in zicht te houden. Dan naar de kustlijn. Nog een keer aanzetten. En het is gelukt! We zitten erbij.

Toplopers op kop

Met een man of 60 lopen we vooraan in de wedstrijd. Enkele fanatieke toplopers sleuren op kop en de rest probeert zo goed mogelijk uit de wind te lopen. Daarbij is het nog wel goed opletten. Een paar keer gaat er iemand onderuit.

Egmond halve marathon 2020 zwaaien naar Erik van Leeuwen
Zwaaien vanuit de kopgroep naar fotograaf Erik van Leeuwen.

In een tempo dat schommelt rond de 4 minuten per kilometer lopen we over het strand. Ik vind het prima. In m’n eentje was me dit door de harde wind nooit gelukt. Na 7 kilometer gaan we het strand af en ontploft de groep. De echte toppers verdwijnen voor me in de duinen. Ik zoek m’n eigen tempo.

Ik merk dat ik vandaag geen goede dag heb. Tot marathontempo gaat het goed, sneller dan dat voelt te geforceerd aan. Ik besluit verder niet op de tijd te letten en gewoon een prettig tempo te gaan lopen. Het parcours van Egmond leent zich prima voor die aanpak. Met de wind in de rug en prachtige paden door de duinen is het hier heerlijk lopen.

Het mooie parcours van de halve marathon van Egmond.
Het mooie parcours van de halve marathon van Egmond.

Rond km 19 doemt de berucht Bloedweg op. Een paar 100 meter sterk omhoog en ook hier blaast de wind hard in je gezicht. Met een klein pasje werk ik me omhoog en dit gaat eigenlijk best goed. Daarna nog ruim een kilometer en ik durf nu wel te versnellen richting de finish. In 1.19:40 kom ik over de streep. Een van m’n langzaamste tijden ooit in Egmond, maar voor vandaag vind ik het oké.

Uitslagen halve marathon van Egmond 2020

Bekijk alle uitslagen van de halve marathon van Egmond 2020.

Foto’s gemaakt door Erik van Leeuwen.