Na regen komt zonneschijn – verslag van de 5000m bij EK Masters

Hoewel we in Nederland best wel wat gewend zijn, heb ik niet vaak zoveel regen zien vallen als deze week in Denemarken. De voorspellingen voor m’n 5000m race bij het EK Masters vandaag waren ook niet fraai. De hele dag regen met op het tijdstip van de wedstrijd kans op onweer.

De wedstrijd was niet in het grote stadion van Aarhus, maar op een vlakbij gelegen atletiekbaan. Op weg ernaartoe nog een flinke hoosbui over de auto heen gekregen, maar bij aankomst was het onverwacht droog.

Snelle serie

Inlopen en op tijd melden in de call room. De wedstrijd voor mijn leeftijdscategorie was in twee series gesplitst. Ik liep in de tweede, snelle serie en net voor vier uur gingen we van start. Toploper Patrick Kwist stond langs de kant klaar om de rondetijden door te geven.

Het wedstrijdverloop was er een die naadloos bij de Van Aken stijl past. Heerlijk hard van start. Eerste drie ronden in ongeveer 73 seconden. En daarna liepen de rondetijden iets te hard omhoog. En niet alleen de rondetijden, maar ook de temperatuur steeg. Tegen alle voorspellingen in brak de zon stralend door de wolken heen.

Luchtvochtigheid

Volle zon op een natte baan. Een Ierse loper beweerde na afloop dat de luchtvochtigheid 94% was tijdens de race. Ik weet niet hoe hij aan die wijsheid kwam, maar ik geloof m graag. Vijf rondes voor het einde was ik inmiddels in de 77 seconden per ronde beland. Dit ging niet helemaal volgens plan.

De bel voor de laatste ronde klonk! Nog een keertje aanzetten. Precies genoeg om nog binnen de 16 minuten te finishen. 15:58 en een 11e plek bij de mannen 35-40 jaar.

Stiekem had ik vandaag gepland om met een licht verfrissend regenbuitje naar een nieuw PR te lopen. Dat kwam er niet helemaal uit. Verleid door een te snelle start en verrast door de hoge luchtvochtigheid bleef ik daar 10 seconden vandaan.

Malaga

Nu nog twee dagen in Denemarken en dan terug naar Den Haag. Volgend jaar is het WK voor Masters in het Spaanse Malaga. Ben benieuwd wat voor weer het daar is 🙂

 

Uitslag 5000 m EK Masters M35

Bekijk de uitslag van de 5000m.