Knokken op de Cross bij het EK Masters in Aarhus

Op een terrein van een vierkante kilometer een 4 km Cross lopen. Dat kan alleen met heel veel bochten. Tijdens het EK Masters in Aarhus gebeurde het.

Ieder jaar is er voor atleten van 35 jaar en ouder een groot internationaal toernooi. Dit jaar is dat het EK Masters in het Deense Aarhus. Ik doe mee met twee onderdelen en het eerste is de cross.

Paardenrenbaan

Op de site van het toernooi stond een simpele tekening van het parcours met daarbij dat het zou plaatsvinden bij de renbaan naast het stadion. De dag voor de wedstrijd ging ik op verkenning en vond een paardenrenbaan waar je een geweldige cross zou kunnen organiseren. Er waren nog geen tekenen van een atletiekwedstrijd te zien, maar dat zou morgen wel komen. Dacht ik.

Vandaag op tijd naar het stadion toe en richting paardenbaan gelopen. Die lag er nog precies zo bij als de dag ervoor. Er bleek dus ook nog een wielrenbaan te zijn. Een stuk kleiner dan de paardenbaan. Daar was met veel lint een bochtig parcours uitgezet waar we dan vier keer doorheen moesten om de 4 km vol te maken.

Snelste Nederlander

Een rondje proef gelopen. Goed te doen, net geschikt voor spikes, maar met heel veel en vaak scherpe bochten. Een half uurtje van tevoren melden bij het startvak. Ruim 60 lopers tussen de 35 en 50 jaar hadden zich er verzameld. Veel Spanjaarden, Duitsers, Engelsen en Denen natuurlijk. Ik vertegenwoordigde in m’n eentje ons land. Snelste Nederlander was ik alvast!

Ik had een plek bemachtigd helemaal vooraan de startlijn. Helaas was mijn start niet zo goed. Ik reageerde traag op het schot en moest van buiten naar binnen komen om de eerste bocht aan te snijden. Op positie twintig ongeveer verliet ik het middenterrein om aan de vier rondes te beginnen.

Net op de been

Met zoveel atleten en zo weinig ruimte was het echt dringen. Er zat een trap in het parcours waar ik normaal gesproken wat voorsprong kan pakken, maar nu was er gewoon geen plek om te versnellen. Op het natte gras en in een scherpe bocht ging iemand voor me onderuit. Ik kon er gelukkig overheen springen en bleef zelf net op de been. Oké niet over nadenken gewoon doorlopen en een beetje hard graag!

Van tevoren twijfelde ik nog over spikes of normale schoenen. Er waren een paar stukjes verhard, maar op het natte gras waren de spikes echt een uitkomst. Zo snel mogelijk de bocht aansnijden en er op vertrouwen dat de puntjes je op de been houden.

Er kwam meer ruimte in het veld en er ontstond nu ook onderlinge strijd. Bij zo’n korte afstand kunnen hele diverse type lopers mee doen. Een iets stevigere man bleef op kracht lange tijd voor me lopen. Zodra ik in de buurt kwam, kwam er wel weer een bocht waar mijn lange lijf me behoorlijk vertraagde.

Eindversnelling

Opeens hoorde ik de bel. Nog maar één ronde te gaan! Ik was net lekker op gang gekomen en moest nu al beginnen aan m’n eindversnelling. Voor me zag ik een Zwitser lopen van mijn leeftijdscategorie. Dat werd m’n doel!

Het laatste stuk parcours was in het midden van de wielerbaan. Ook daar weer slinger-de-slang over het gras. Met nog drie bochten te gaan manoeuvreerde ik me als een ware Max Verstappen door de binnenbocht langs de Zwitser. Ondertussen mezelf breed maken om ruimte te scheppen en ik was er voorbij! Nu hard doorlopen naar de finish en in 11:39 kwam ik als vijfde in mijn categorie over de streep.

Om me heen zag ik mannen uitgeput op de grond liggen, terwijl ik me nog best wel goed voelde. Ik had graag nog een rondje erbij gehad, veel te kort deze cross voor een duurloper zoals ik. Maar het was echt leuk om te doen en vijfde bij een EK, ik ben er blij mee!

 

Uitslag Cross EK Masters 2017

Bekijk de uitslag van de cross M35.

 

Het parcours op Strava:

Parcours Cross EK Masters 2017