Loop je harder met een energiegel? Test 1.

Ik loop al een paar jaar hard, maar heb nog nooit een energiegel gebruikt. Spring Energy vroeg me hun product uit te proberen. Een goede aanleiding om te ontdekken of ik er beter van ga lopen.

Tijdens een zondagtraining in juli was het zover. Op het schema stonden tempoblokken, 4 x 4 km met als toetje 2 km in wedstrijdtempo. De energiegel in m’n broekzak om na het tweede blok te gebruiken.

De eerste 4 km ging aardig. Het voelde wel pittig, maar het tempo haalde ik makkelijk. Na drie minuten pauze startte het tweede blok over een strak fietspad door de duinen. Ondanks de wind schuin tegen, ging ook deze sneller dan het schema.

Pindakaas

Van de drie smaken gel had ik Peanutbutter meegenomen. De andere twee waren naar fruit vernoemd en daar hou ik niet zo van. Ook was deze gel samengesteld voor een langere inspanning. Iedere 30 tot 40 minuten eentje nemen, zou moeten zorgen voor een geleidelijke energietoevoer. Ik verwachtte daardoor langer de snelheid vast te kunnen houden.

Oké daar ging ik, voor het eerst een gelletje open futselen, leegknijpen en doorslikken.

Het smaakte inderdaad naar pindakaas, alhoewel pindasaus ook een goede omschrijving zou zijn. Maar het viel me mee. De gel was gemakkelijk weg te krijgen en smaakte best wel goed. Benieuwd naar het effect begon ik aan het derde tempoblok.

De zon brak nu door en ik had een droge keel. De wind leek toe te nemen en het ging moeizamer. Het doeltempo haalde ik wel, maar ik moest er hard voor werken. Na 3 van de 4 km draaide ik om en had ik de wind in m’n rug. Dat hielp, maar het maakte het wel nog warmer. Zou het gelletje me in de weg zitten?

Watertappunten

Pauze in de volle zon. Nu kon ik alleen maar aan drinken denken. In de Haagse duinen staan op veel plekken watertappunten, maar hier in het Westland kon ik die niet ontdekken. Het was weer tijd om te versnellen. M’n route liep een stuk omhoog naar het pad bovenop de duinen. Pfff dit ging helemaal niet en ik ging wandelen naar boven. Daar weer het juiste tempo opgepakt. Ik besloot om de laatste 4 km in tweeën te splitsen. Als het in een training niet gaat zoals je wilt, dan moet je flexibel durven zijn.

Kortste route

Ook het laatste blokje in wedstrijdtempo paste ik aan en ik koos de kortste route richting de watertap in Kijkduin. Na een paar slokken en een flinke plens water over m’n hoofd naar huis gelopen. Totaal 25 km in gemiddeld 4:07 min/km. Niet geheel volgens plan, maar wel tevreden met de omvang en inspanning.

Analyse

Wat was de invloed van de energiegel? Versterkte het misschien het effect van de warmte door het vocht dat je lichaam nodig heeft voor de opname ervan? Ik kon me bijna niet voorstellen dat je zo snel iets merkt van een gel. En ik had moeite met de versnellingen, maar liep wel 25 km vlot door, dus zo slecht was het allemaal niet.

Ik vroeg het m’n trainer en de gel was volgens hem niet de boosdoener. Ik was gewoon nog niet hersteld van de vorige training. De pittige baantraining van donderdag had ik moeten verschuiven naar vrijdag. Op zaterdag getraind en zondag alweer zo lang aan de bak. Te snel op elkaar met dit als logisch gevolg.

Dat lijkt me een plausibele verklaring. Ik geef de energiegel nog een kans, blijf de komende tijd testen met voeding en drinken en hou je op de hoogte van m’n bevindingen.

Wat zijn jouw ervaringen met eten onderweg? Vertel het in een reactie hieronder.

Ik gebruikte Energy Gel Long Haul van Spring Energy.