Training geven aan de pupillen van HAAG Atletiek

Ik was gevraagd om de jongste groepen van HAAG Atletiek, de pupillen training te geven in voorbereiding op hun laatste crosswedstrijd. Het werd een training voor de lopers en de trainer!

20 enthousiaste atleetjes tussen de 6 en 9 jaar oud. Met een gemiddelde concentratieboog van 12 seconden en de energie van een oneindig blikje Red Bull. Dat was de uitgangsituatie van de training. Had ik me van tevoren niet helemaal gerealiseerd, maar merkte ik direct bij de eerste stappen van de training.

Uit de trap plukken

Het ‘jongens rustig aan dit is pas de warming up’ maakte weinig indruk. De snelsten hadden met een enorme sprint al een flinke voorsprong genomen. Het plan was om in de hoek van de atletiekbaan de loopscholing te doen. Maar daarvoor moesten we – gelukkig kreeg ik hulp van Elsbeth – eerst de atleten uit de trap 100 meter verderop plukken.

Start oefenen

De loopscholing konden ze best goed, alleen vonden ze het niet heel boeiend. Liever vertelden ze over hoe hun vorige cross was gegaan of waren ze bezig met wie ze in de rij stonden. Toen gingen we de start oefenen. Dat werd al wat spannender.

Geconcentreerd voerden ze de oefening uit. En toen ze zich met z’n allen achter een smalle startlijn moesten opstellen en hun plek vinden, werd het echt leuk. Beetje duwen en trekken, alle voeten achter de lijn en bij het fluitsignaal als eerste weg proberen te komen!

Competitie-element

Ook bij de kern van de training bleek dat een competitie-element de training een stuk interessanter maakt. We lieten de helft van de atleten rennen en na 10 seconden omkeren, binnen 10 seconden moesten ze weer terug zijn op hun beginplek. En hun loopmaatje moest in de gaten houden of dat allemaal klopte. Leuk om te zien dat ze het al bij de tweede poging een stuk slimmer aanpakten dan de eerste keer.

Daarna nog een parcours met hindernissen waar omheen, onderdoor of overheen gegaan moest worden. Ongelofelijk wat een energie hebben ze. Lijken ze na voor de derde keer het parcours te hebben afgelegd echt moe te zijn, na een korte pauze gaan ze er in volle vaart weer tegenaan.

Stuk voor stuk fanatiek

Dan de finale. Een estafette wedstrijd tussen de twee groepen. Korte hindernisbaan, snelle eindsprint terug en het stokje doorgeven aan de volgende. Stuk voor stuk fanatiek met de wil om te winnen.

High-five

Toen was het tijd voor een afsluitend rondje cooling down. De ene groep linksom, de ander rechtsom en waar je elkaar tegenkomt geef je een high-five. Leuk einde van een leuke trainingservaring.

En het mooie was. Na 15 minuten opruimen en heel even pauze stonden er weer 25 nieuwe atleetjes ongeduldig te trappelen om aan hun training te beginnen!

Ik heb vandaag m’n eigen training maar overgeslagen…

Elsbeth bedankt!

 

Meer over de pupillen van HAAG Atletiek.

Een loopclinic voor je bedrijf of organisatie?

Eén gedachte over “Training geven aan de pupillen van HAAG Atletiek

 • 9 februari 2017 om 12:06
  Permalink

  Ha Jeroen,
  Leuk verslag. Het was inderdaad een leuke training om te zien en Lara vond het ook erg leuk. Het was voor jullie best koud, rond het vriespunt geloof ik, ik had een uur nodig om weer warm te worden. De pupillen kunnen zondag extra goed voorbereid van start gaan. Dat begint al bij de concentratie aan de start, dat hebben ze vast goed onthouden 😉
  Groeten,
  Jeroen Koelewijn

Reacties zijn gesloten.