Spannende strijd in het winterlandschap van Groet uit Schoorl Run

Bluffen, versnellen, afhaken, weer aanhaken en een flinke eindsprint. Saai was het zeker niet bij de Groet uit Schoorl Run en het NK 10 km.

Vrijdagavond al aangekomen in Schoorl. Met drie andere atleten een huisje gehuurd om zo ontspannen naar de wedstrijd op zondag toe te werken. Het hele weekend viel er flink wat sneeuw. En we begonnen ons af te vragen hoe de organisatie dit zou oplossen.

Schoorlse veegploeg

Maar blijkbaar heeft de Schoorlse veegploeg dag en nacht doorgewerkt, want het parcours lag er brandschoon bij! De geveegde duinpaden slingerden zich door een winterlandschap. Heel mooi… hoorde ik. Maar niet iets waar ik tijdens de wedstrijd oog voor heb.

Dringen bij de start

In Schoorl wordt er in verschillende golven gestart. Ondanks dat systeem was het dringen in het smalle startvak. In welke leeftijdscategorie je ook loopt iedereen is even fanatiek en wil de beste startpositie hebben. In het gedrang belandde ik op startrij drie. Waardoor ik na het startschot direct moest aanzetten om niet de aansluiting te verliezen.

Dat ging aardig. De snelste van mijn leeftijdscategorie was uit zicht, maar de nummer twee en drie had ik snel bijgehaald. In de tweede kilometer vormde zich een groep met alleen maar mannen uit mijn categorie. We liepen met z’n zessen om de twee nog overgebleven NK podiumplekken.

Haagse bluf

Bij km 3 zit er een flinke bult in het parcours. Omhoog merkte ik dat ik niet makkelijk mee kon komen. Om dat gevoel te doorbreken en om te zien wat er zou gebeuren besloot ik iets uit te proberen. Zodra we het hoogste punt bereikten, snelde ik van achteraan de groep naar voren en liep een klein stukje weg bij de rest. Heel stoer keek ik achterom hoe de rest erbij liep. Ik liet het tempo iets zakken en kwam weer terug in de groep. Dankzij dit staaltje Haagse bluf zat ik weer helemaal in de wedstrijd.

Net wielrennen

De volgende loper demarreerde en ik ging er achteraan. Al vlug zat ik erachter en we hadden een klein gaatje. Niet veel later kwam er een derde loper bij. Hij liep daarna weg en ik kon niet direct volgen. Voor ik het wist was ik al bij km 5 met doorkomst rond de 16:20. Dit was een leuke wedstrijd, het leek wel wielrennen!

Tussenstand

Even voor het overzicht. Dit is hoe het er (zoals ik toen dacht) voor stond in mijn categorie. Loper 1 ver uit beeld. Loper 2 en 3 net voor me. Dan ik en dan… Ja hoor daar waren alweer twee lopers uit de groep waar we mee begonnen. Ik haakte weer aan en we gingen in achtervolging.

Tussen km 6 en 7 werden we ingehaald door twee lopers uit een oudere leeftijdscategorie. Dat was een prikkel precies op het goede moment. Ik haakte aan en m’n tempo ging weer omhoog. Dat hield ik een kleine km vol en toen moest ik er weer af. Een loper uit de groep met leeftijdsgenoten haalde me bij en liep van me weg.

HAAG supporters

Bij km 8 stond er een groep van HAAG atleten die ’s morgens al een andere afstand hadden gedaan. Zij schreeuwden fanatiek aanmoedigingen toe en dat gaf nieuwe energie.

Op jacht

Daar was alweer het bordje van km 9. Ik bedacht me dat de man voor me waarschijnlijk op plek 4 liep. Net buiten het podium, maar je weet nooit zeker wat er daarvoor gebeurt. Misschien is er wel iemand uitgestapt of compleet ingestort en wordt plek 4 zomaar plek 3. Dus kom op. Nog een keer aan de slag. Ik gooide er een extra versnelling bij en ging op jacht naar de man voor me.

Eindsprint

Tot de finish was het nog twee scherpe bochten naar links en daarna een recht stuk van een paar honderd meter. Na de eerste bocht had ik de man voor me bijgehaald en ik vloog hem voorbij. De eindsprint was ingezet en ik had alleen nog maar oog voor de finish.

In 32:55 passeerde ik de streep. Net twee seconden boven m’n PR op de weg. Maar met een heerlijk gevoel over deze wedstrijd. Ik bleek uiteindelijk vijfde bij de NK te zijn geworden (had een snelle loper gemist). Helaas geen herhaling van het brons van vorig jaar, maar toch tevreden. Wedstrijden zoals deze Groet uit Schoorl Run maken hardlopen een top sport!

 

Uitslagen Groet uit Schoorl Run 2017

Bekijk alle uitslagen.

 

Barend Verijzer bedankt voor de foto.