Wat is jouw favoriete wedstrijdafstand?

Voor Haagse Bluf, het clubblad van HAAG Atletiek, schrijven Annemarie en Jeroen een column. Dit keer over favoriete wedstrijdafstanden en marathonangst!

Ha broer. De vijf kilometer was altijd mijn favoriete wedstrijdafstand. Lekker kort, lekker snel. Maar sinds mijn ‘comeback’ wil het niet meer! Terwijl ik het op de tien juist beter doe dan voorheen … Toch voel ik nog altijd weerstand tegen lange afstanden. Ik zie mezelf niet zo snel nog een keer een halve marathon lopen. En op een hele marathon is mijn reactie echt: never! Hoe zit dat bij jou?

In de zomer loop ik vooral kort: 5 km, 3000 m en 1500 m. Als de temperatuur daalt, wordt de afstand langer: 10 en 15 km tot en met de halve marathon. Qua beleving en (in)spanning maakt de afstand voor mij eigenlijk niet eens zoveel uit. Als ik uitreken welke snelheid ik moet halen op de korte afstanden, denk ik altijd: dat red ik nooit! En bij een halve marathon ligt het tempo wat lager, maar vraag ik me af hoe ik dat in godsnaam zo lang ga volhouden. Een uitzondering is de marathon. Daar ben ik stiekem bang voor. Ik heb ’m dan ook nog nooit gelopen.

Dat kan ik me voorstellen, wat een eindeloze afstand! Alleen al het aantal trainingsuren dat daar in gaat zitten. En het lijkt me gewoon saai. Maar oordelen zonder het zelf ervaren te hebben, kan eigenlijk niet. Toch gaat die ervaring er wat mij betreft ook niet komen. Ik sluit me graag aan bij de beweging die meent dat langer dan een uur achter elkaar hardlopen ongezond voor je is (lastig als er 90 min op het trainingsschema staat). Overweeg jij je wel eens aan een marathon te wagen?

Vorig jaar stond ik in het voorste startvak bij de Rotterdam Marathon. De spanning en concentratie van de atleten tussen wie ik stond, had ik niet eerder meegemaakt. Een marathon is niet zomaar een wedstrijd, het is een reis waar je maanden mee bezig bent. Toen liep ik de estafette en mocht ik na ruim 10 km weer uitstappen. Maar sinds die dag knaagt er iets in me. Dat ik die reis ook wil meemaken. Misschien volgend jaar…

Ik wil je natuurlijk niet onder druk zetten, maar dat is bij deze dan zwart op wit gezet! Spannend hoor, ik kom je aanmoedigen!

2 gedachten over “Wat is jouw favoriete wedstrijdafstand?

 • 21 september 2017 om 23:52
  Permalink

  Wat een leuk stukje hebben jullie er weer van gemaakt.
  Beide succes zondag bij de Vredesloop!

 • 22 september 2017 om 12:20
  Permalink

  Ik kom je ook aanmoedigen!

Reacties zijn gesloten.