Winnen bij de Vredesloop in Den Haag

Stiekem heb ik vandaag bij de Vredesloop maar één doel: winnen. Maar hoe dichterbij de wedstrijd komt, hoe minder overtuigd ik ben dat het ook gaat lukken.

Voor ik aan de warming up kan beginnen moet ik nog wat regelen. Op m’n startnummer staat een B, van startvak B. Een probleem, want dat betekent starten tussen de massa en kansloos voor een podiumplek. Daarom eerst naar het wedstrijdsecretariaat. Na een kwartiertje wachten is m’n B veranderd in een A en kan ik gaan inlopen.

Het winnen zit al het hele weekend in m’n hoofd en maakt me een beetje nerveus. Ik heb de afgelopen weken goed getraind, ben fit en kan dankzij m’n fysio pijnvrij lopen. Maar toch begin ik te twijfelen. Voel ik me wel echt top vandaag? Kan ik het waarmaken in eigen stad? De warming up zorgt gelukkig voor afleiding. Tien minuten van tevoren ga ik naar de start toe, voor het startvak nog wat loslopen en een praatje maken met de concurrentie.

Prettig tempo

Het startsein klinkt en we zijn onderweg. Direct pak ik de leiding en loop in een prettig tempo hard door. Ik ben gefocust en probeer ontspannen te blijven. Het is alweer een half jaar geleden dat ik een wedstrijd langer dan 5 km heb gelopen en ben daarom alert op een al te snelle start.

Bij de eerste kilometer kijk ik om me heen. Er heeft zich een kopgroep van drie gevormd. Met twee clubgenoten loop ik los van de rest van het veld. Yunis de winnaar van twee jaar geleden en Isak een snelle loper waar ik niet eerder een wedstrijd tegen heb gelopen. We zijn aan elkaar gewaagd en het kan nu nog alle kanten op gaan.

Halverwege

De doorkomst halverwege is in 16:27. Een prima tussentijd op dit bochtige parcours met wisselende ondergrond. Ik voel me nog steeds goed. Maar m’n medekoplopers zien er ook nog sterk uit. Yunis en ik wisselen de kop af en Isak volgt op de voet.

Bij km 7 haakt Yunis plotseling af. Hij zit toch niet zo goed in de wedstrijd als het leek. Isak neemt nu over en ik moet aanzetten om bij hem te kunnen blijven. Dit is een lastig moment, maar gelukkig laat hij het tempo weer iets zakken. Ik haak aan en ga er weer voorbij.

Heuvel van de Bankastraat

Van tevoren heb ik het parcours bekeken en gezien dat de ‘heuvel van de Bankastraat’ dit jaar omhoog bedwongen moet worden. Een mooi punt tegen het einde van de wedstrijd om een gat te slaan. Daar is de heuvel. Kleine pasjes, hoge frequentie. Het lijkt te werken en er ontstaat een gaatje met m’n achtervolger. Het verschil is maar klein, dus bovenop de heuvel weer aanzetten en snel doorlopen.

Fantastische laatste kilometer

Het nieuwe parcours heeft een fantastische laatste kilometer. Een brede asfaltweg, normaal vol verkeer en nu helemaal voor mezelf! De weg loopt licht naar beneden en de finish is al van ver in zicht. Nu weet ik dat ik het niet meer weg ga geven.

Op volle snelheid en zonder achterom te kijken kies ik de kortste route naar het finishlint. Armen in de lucht en juichend als winnaar over de streep in 32:21. Met de winst en een snelle tijd is m’n doel bereikt!

Jeroen van Aken wint Vredesloop Den Haag 2017

Uitslagen Vredesloop Den Haag 2017

Bekijk hier alle uitslagen van de Vredesloop 2017.

Grote foto: Erik van Leeuwen
Finish foto: Facebookpagina Vredesloop