Met een snellere tijd in de marathonranglijst 2019

De marathonranglijst 2019 is gepubliceerd door het tijdschrift Runner’s World. Met een snellere tijd dan vorig jaar, ben ik op een lagere positie beland. Het tekent voor mij hoe dit hardloopjaar is verlopen.

Dit voorjaar loop ik in Dusseldorf met 2.36.14 een nieuw PR. Een onverwachte prestatie. Ik had deze wedstrijd ingepland als oefen-marathon om ervaring op te doen voor een echt snelle tijd in het najaar in Berlijn. Maar die dag gaat alles goed. Ik beland in een goede groep en loop lang comfortabel hard door. Met als resultaat twee minuten van m’n snelste tijd af!

Achteraf gezien was die prestatie misschien wel iets te veel van het goede. Het herstel van de marathon duurt langer dan ik gewend ben en in de maanden erna wisselt m’n niveau en hoe fit ik me voel.

In de zomer begin ik met de voorbereiding op het hoofddoel voor 2019: de Berlijn marathon. Maar het gaat niet zoals het moet. Alles kost meer moeite dan normaal en ik zie zelfs op tegen de lange trainingen. Na een slechte wedstrijd in Maasdijk meld ik me bij de huisarts. Die verwijst me door naar de sportarts en daar volgt de diagnose overreaching, stadium twee van overtraind zijn. Zijn advies: ‘train de helft (intensiteit) van de helft (omvang) en zet de marathon van Berlijn uit je hoofd’.

Het is niet anders. Ik neem flink gas terug en schrap alle geplande wedstrijden uit m’n agenda.

Marathon van Berlijn

Omdat ik voor Berlijn startnummer, reis en verblijf al lang van tevoren heb geregeld, ga ik er eind september toch naar toe. Zo sta ik de vrijdag ervoor bij het start- en finishterrein in opbouw en voel de opwinding van de snelste en een van de grootste marathons van de wereld. Hier niet starten is geen optie! Maar uitlopen is totaal onverstandig. Ik meld me op de dag van de wedstrijd bijna vooraan in het wedstrijdvak. Ga van start, geniet met volle teugen en stap volgens plan na 14 km uit in de buurt van m’n hotel.

Op naar een nieuw hardloopjaar

En nu aan het einde van het jaar ben ik weer regelmatig aan het lopen. Train vier of vijf keer in de week en wissel snelle trainingen af met ontspannen duurloopjes. Wanneer het niet past of wanneer ik me niet fit voel, sla ik weleens een training over en ik vind het weer leuk om te lopen. Dus vol goede moed op naar een nieuw hardloopjaar, met als nieuw doel de marathon van Rotterdam!

Over de marathonranglijst 2019

De marathonranglijst wordt ieder jaar opgesteld door Runner’s World magazine. Alle Nederlandse en Belgische mannen die vorig jaar een marathon onder de 3 uur liepen en alle Nederlandse en Belgische vrouwen die een marathon onder de 4 uur liepen staan in de lijst van 2019. Bekijk hier de marathonranglijst 2019.