De Düsseldorf marathon als succesvol tussendoortje

Vandaag loop ik de Düsseldorf marathon. Niet als piekmarathon, maar als tussendoortje. Het doel is lekker lopen en extra marathonervaring opdoen en dat ging best goed!

De voorbereiding op deze wedstrijd was niet erg marathon specifiek met slechts twee keer een 30km+ training. Maar ik voel me goed dit weekend en heb er veel zin in. Het weer werkt deze zondag ook mee. Het regent niet meer, waait niet te hard en is ongeveer 10 graden.

Ontspannen loop ik van ons huurappartement naar de start. Van de week heb ik samen met m’n trainer het tempo bepaald op 3.45 min/km. Daarmee kom ik uit op m’n pr van 2.38 gelopen in Amsterdam. Vanwege de krappe voorbereiding zou het iets te snel kunnen zijn, maar dat merk ik vanzelf na 30 km (zei m’n trainer lachend…).

Startschot

Met een kwartier vertraging klinkt het startschot. Het is een brede weg en ik sta behoorlijk vooraan in het startvak. Alle ruimte om rustig op te bouwen. Er doen in Düsseldorf geen wereldtoppers mee, de winnaar klokt 2:13, maar wel veel lopers die rond de 2.30 uur kunnen finishen.

Rond 3 km loopt er voor me een groepje in een stabiel tempo. Ik zet aan en versnel om erbij te komen. Het lukt. In de groep onder andere een Nederlander die een Belgische dame aan het hazen is. Hij vertelt dat ze 1.18 willen doorkomen halverwege, dan wat versnellen om te finishen in 2.35. Ik weet niet of ik die versnelling ook aankan, maar voor nu lijkt me dit een prima tempo om bij aan te haken. In de groep vliegen de km’s voorbij. Onderweg staan m’n vriendin en twee vrienden aan te moedigen. De route slingert zich rond het centrum en ik zal ze onderweg dan ook vaak tegenkomen. Dat geeft energie en maakt zo’n lange wedstrijd nog leuker.

Na 10 km staat er 36:45 op de klok. Ik loop voor op m’n eigen schema en weet niet zeker of dit verstandig is. Maar het voelt nu best oké en wil vandaag wel een gokje wagen.

Halve marathon

Het halve marathon punt komt eraan. Volgens planning moet ik hier doorkomen in 1:19. De werkelijke tijd is 1:17:54. Ruim een minuut sneller! Iets voorbij de helft is ook gelijk een breekpunt in de wedstrijd. Een jongen uit de groep versnelt en ik ga met hem mee. Achter ons valt de groep langzaam uiteen. De marathon is nu echt begonnen.

We worden van achteren bijgehaald door een snelle vrouw en drie mannen van een atletiekvereniging uit Karlsruhe. Dit zorgt ervoor dat het tempo wat omhooggaat. M’n lichaam denkt er het zijne van, maar ik besluit aan te haken. We racen zo door de stad heen en bij km 25 staan ook de supporters weer.

Het eind komt in zicht en ik begin m’n benen en heup te voelen. Energie heb ik nog genoeg, maar het lopen gaat stroef. Gelukkig lijdt het tempo er niet onder, maar ik maak me wel een beetje zorgen. Ik begin nu aan de laatste 15 km en dat is nog best een flink stuk.

Geen verval

Het restant van de wedstrijd deel ik op in blokken en reken nu per 5 km. Daar ligt steeds een mat die via de live tracker App de tijden doorgeeft aan het thuisfront en de meegereisde supporters. Mijn voornemen is dat zij zolang mogelijk geen verval te zien krijgen. Op een of andere manier werkt deze ‘motiveer jezelf’ methode en tot km 35 blijft het tempo goed.

Tussen 35 en 40 is het lopen echt werken geworden en ga ik wel wat langzamer. Ik haal af en toe nog een loper in, maar wordt ook zelf ingehaald door iemand die net wat frisser loopt. Het maakt me allemaal niet uit, ik tel de km’s af en ben druk aan rekenen wat m’n eindtijd kan worden. Zelfs met wat verval kan ik nog een PR lopen dus ik hou de moed erin.

Daar is het 40 km punt. Ik heb genoeg marge voor een goede eindtijd en die laatste 2,2 km kunnen er ook nog wel bij. Onbewust begin ik zelfs wat te versnellen. Bij km 41 nog een laatste keer de aanmoedigingen van de supporters en dan niet meer nadenken, maar naar de finish lopen.

Lachend over de streep

De laatste km is een van de snelste van m’n wedstrijd en in 2:36:13 kom ik lachend over de streep! M’n PR heb ik met ruim 2 minuten verbeterd en wat ook fijn is: ik ben er!

Na de finish sta ik even stil om bij te komen en na te praten. Daarna is lopen strompelen geworden, maar wat maakt het uit. Missie meer dan geslaagd. Een mooie tijd en veel vertrouwen voor een goede prestatie in Berlijn in september. Düsseldorf bedankt!

Uitslagen Düsseldorf marathon

Bekijk hier alle uitslagen van de Düsseldorf marathon 2019.

Foto’s Düsseldorf marathon

Bezoek de website van de Düsseldorf marathon.