Voor de vijfde keer de Bradelierloop

In 2010 liep ik voor de eerste keer mee in De Lier. Gisteren, zes jaar later stond ik er voor de vijfde keer aan de start. Waarom blijft het leuk om zo vaak dezelfde wedstrijd te lopen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel, geen wedstrijd is hetzelfde.

De Bradelierloop 2016 werd een tactische race. Het begin verliep voorspelbaar. De snelle lopers van de 5 en 10 km (die tegelijk startten) vormden een kopgroep en we kwamen de eerste km door in een voorzichtige 3:11.

Wind tegen

De tweede km hadden we op het pad langs het water flink wind tegen. Gelukkig was er een loper van AV Sparta die de kop nam en de groep naar de volgende bocht leidde. Door de wind zakte het tempo. De tweede km ging in 3:19 en in de kopgroep was nog één concurrent voor de 5 km over.

Tussensprintje

Na km twee was het zaak om alert te blijven en geen gat te laten ontstaan met de concurrentie. Verschillende lopers namen de kop en m’n concurrent zette aan voor een tussensprintje. Kijken wat er gebeurt en hoe snel ik zou reageren. Het kostte me even om er weer bij te komen. Door dit tactische lopen was ook deze km niet heel snel, 3:17.

Net na km 3 volgde een keerlus. Gewaarschuwd door de gemakkelijke versnelling van m’n concurrent zorgde ik dat ik dicht bij hem in de buurt bleef en zij aan zij gingen we de scherpe bocht door. Daarna gas erbij! Ik nam de kop en probeerde hard door te lopen. De vierde km ging in 3:08.

Wat nu?

Dus ik loop op kop met achter me de twee snelste 10 km lopers en de concurrent voor de 5 km. Wat nu? Hoe zou hij zich voelen? Zal ik nu verder versnellen en proberen een gaatje te forceren? En hou ik dat tempo zelf wel vol tot het einde? Ik twijfelde en durfde niet te hard te gaan. Ik besloot om te wachten tot de laatste bocht.

Eindversnelling

Bocht door en de finish is dan al te zien. Met nog zo’n 300 meter te gaan zet ik m’n eindversnelling in. Wat gebeurt er achter me? Kan hij volgen of wacht hij tactisch af? Dan zie ik hem links van me verschijnen. Zijn sprintsnelheid ligt een stuk hoger. En daar gaat hij me onhoudbaar voorbij. De laatste 100 meter slaat hij een gat van 5 seconden. Ik kom balend als tweede over de streep. Met een laatste km in 3:00 en een eindtijd van 15:55.

Achteraf had ik misschien toch al eerder moeten versnellen en het risico moeten nemen om zelf stuk te gaan. Maar daar is nu niks meer aan te doen. Een flinke doos met groente en fruit en een gezellige middag met veel bekenden en familie maakt veel weer goed.

M’n eindtijd in 2010

Nog heel even terug naar 2010. M’n eindtijd toen was 19:14. Gelukkig zit daar nog steeds progressie in!

2010: 19.14
2011: 17.27 (9e)
2012: 16.18 (1e)
2013: 16.24 (3e, beetje ziek volgens mn logboek)
2014: 16:15 (3e)
2015: niet meegedaan
2016: 15:55 (2e)

Bekijk de complete uitslag van de Bradelierloop 2016 5 km 

Foto gemaakt door Carry Wilmink, bekijk al zijn foto’s van de Bradelierloop