Door weer en wind bij de Dios Lenteloop in Den Hoorn

Het is zaterdagochtend en ik kijk op m’n weerapp. De windkracht in Den Hoorn is 50 km/uur. Ook in Den Haag loeit de wind om het huis. Zou de wedstrijd wel doorgaan? De website van de organisatie is er duidelijk over: het waait behoorlijk, maar de Dios Lenteloop gaat gewoon door!

Ik haal Paco op in Voorburg en samen rijden we naar Den Hoorn. We zijn mooi op tijd. Startnummer ophalen, omkleden, inlopen en naar de start van de 5 km. De afgelopen twee jaar heb ik hier gewonnen en dat is ook m’n doel voor vandaag. Er is niet heel veel concurrentie, maar misschien dat de wind voor verassingen gaat zorgen.

Als de starttoeter klinkt zet ik direct hard aan. Als eerste ga ik door de bocht en iets verder loop ik op kop langs het water met de wind in m’n rug. Het is hier zo’n 600 meter rechtdoor en een goed moment om het tempo op te voeren. Dan scherp naar link en de route gaat verder door een parkje.

Glad in de bochten

Hier liggen overal bladeren en takjes door de wind uit de bomen geblazen. Op sommige punten is het uitkijken om niet weg te glijden. Door de snelle start heb ik de meeste lopers af weten te schudden. Alleen Tesfalem volgt me nog. Bij andere wedstrijden merkte ik al dat hij steeds dichter in de buurt komt en ik ben er dan ook niet helemaal gerust op dat ik hem ga verslaan vandaag.

Tesfalem loop ongeveer vier meter achter me. Een goede aanjager voor mij om het tempo hoog te houden. We gaan weer een scherpe bocht door en ik hoor dat hij wegglijdt. Ik kijk om en zie dat hij overeind blijft, maar het haalt hem wel uit z’n ritme. Ik zet even aan en weet het gat tussen ons wat groter te maken.

Hard werken tegen de wind in

Tot nu toe hebben we wind mee gehad of liepen we behoorlijk beschut. Maar halverwege de wedstrijd staat de wind vol tegen. Het is een lang stuk recht door een beetje saaie woonwijk. Van de stoep, naar de straat, naar het fietspad. De ondergrond zorgt voor afwisseling, verder is het vooral hard werken tegen de wind.

Bij 3,5 km draait het parcours gelukkig weer de goede kant op en staat de wind mee. Dit komt op het juiste moment. Ik kan even op adem komen en het tempo wat verhogen. Als ik achteromkijk zie ik Tesfalem nog wel, maar ik weet dat het gat groot genoeg is. Dit ga ik niet meer weggeven.

Over de finish

De route kronkelt zich verder door Den Hoorn en daar is alweer de laatste bocht. Zoals ieder jaar piept m’n horloge ruim voor de finish dat de 5 km inmiddels voorbij zijn. Ik loop nog een stukje door en ga dan juichend over de finish.

Voor het derde jaar op rij ontvang ik de bloemen voor de eerste plek. Toch blij dat het gewoon door ging vandaag.

Uitslagen Dios Lenteloop Den Hoorn

Bekijk de uitslag van de 5 km en de 10 km van de Dios Lenteloop Den Hoorn 2019.