Boven- of onderlangs dat was de vraag bij de Omloop Ter Heijde

De Omloop Ter Heijde gaat voor de helft over het strand. Per ronde een kleine 2,5 km zandhappen. Wat doe je dan? Maak je de extra meters naar de zee en loop je op het harde zand of kies je de kortste route bovenaan?

De laatste keer dat ik in Ter Heijde meedeed ging het parcours van de 5 km over de strakke fietspaden in de duinen. Een route die bij goede wind ook snelle tijden op kon leveren. Pas een dag van tevoren kwam ik erachter dat het mooie pad bovenop het duin tegenwoordig is vervangen door het strand. Toch had ik veel zin om te lopen. Het is het begin van het zomerseizoen, ik heb goed getraind en de wedstrijden van Agium Runcircuit zijn altijd leuk om aan mee te doen.

Bijna onderuit

Bij de start was ik goed weg en liep al snel op kop. Goede focus en spanning op de benen. Eerste stukje ging door een woonwijk met aan het einde een paar scherpe bochten richting het fietspad. Het had hard geregend en de straten waren nat. Een van de bochten sneed ik scherp en op snelheid aan. Blijkbaar iets te scherp, want m’n voet gleed onder me weg. Gelukkig bleef ik met kunst en vliegwerk overeind. Wel duurde het een paar tellen voordat ik weer goed in de wedstrijd zat.

We liepen nu met z’n vieren vooraan. Mike Teekens de winnaar van vorig jaar versnelde en liep langzaam maar zeker bij ons weg. Nog drie man voor twee podiumplekken. Ik weet dat het op het strand moeilijk is het verschil te maken. Mijn doel was dan ook om als tweede met een kleine voorsprong het strand op te gaan. Daarom tempo hoog houden en richting de strandopgang proberen een gaatje te slaan.

Met voorsprong het strand op

Voordat je het strand op gaat moet je eerste twee duinheuvels over. Ik zette aan bij de eerste en dat zorgde voor het gaatje met de nummer drie. Dit hield ik vast bij de tweede bult en met een meter of 15 voorsprong liep ik het strand op.

De loper voor me volgde het spoor van de wedstrijdauto en bleef bovenaan het strand op het zachte gedeelte lopen. Het strand is bij deze opgang nog erg breed en de zee was nauwelijks te zien. Ik ging er dus maar achteraan. Het was zwaar lopen. In het brede bandenspoor van de auto kon ik vaak een paar passen goed zetten, maar dan zakte je weer een stap weg. Het was continu corrigeren.

Na een paar honderd meter leek de zee en dus het harde zand wel wat dichterbij, maar in de verte was ook de strandtent al te zien waar we het strand weer af mochten. De koploper bleef ook bovenaan lopen dus ik nam geen risico en volgde hem. Even achterom kijken. De nummer drie volgde ook op ongeveer 20 meter afstand. Geen tijd om te verslappen dus geconcentreerd doorlopen, kijken waar ik m’n voeten neerzet, lichaam rechtop en het tempo niet te veel laten zakken.

Eindelijk weer vaste grond

Daar was het einde van het strand echt in zicht. Uit het bandenspoor en schuin omhoog naar de strandafgang. Eindelijk weer vaste grond (betonplaten) onder m’n voeten alleen moesten we nu steil omhoog om het duin over te gaan. Vanaf het hoogste punt nog zo’n 500 meter naar de finish. Dit was het beste stukje van heel de wedstrijd. Over een harde ondergrond in volle vaart naar beneden. Nog een bocht en dan over de finish. Tweede!

Achteraf denk ik dat het een goede keuze was om bovenaan te blijven lopen. Voor de 10 km lopers die twee keer deze ronde en twee keer het strand over moesten, schat ik in dat het wel de moeite waard was om snel het harde zand op te zoeken. Je bent dan meer vermoeid en verliest meer tijd op het zachte zand.

Heb je ook gelopen en wat was jouw tactiek? Vertel het in een reactie hieronder.

 

Uitslagen Omloop Ter Heijde

Bekijk alle uitslagen van de Omloop Ter Heijde 2017.

3 gedachten over “Boven- of onderlangs dat was de vraag bij de Omloop Ter Heijde

 • 13 mei 2017 om 13:47
  Permalink

  Ha Jeroen, dit was inderdaad de vraag. Het zand was door het eb getijde erg pittig.
  op de 10 km proef op de som gedaan: eerste ronde ben ik het tweede gedeelte langs de zee gegaan (eerste deel was vrij ver van de strandopgang). In de tweede ronde ging ik vrijwel meteen langs de zee. Tijdwinst per kilometer was bijna 20 seconden. Andere ervaren hardlaropers maakten ook deze keuze.
  Een loper die ik via Strava flybys heb gevolgd liep 3 km lang achter mij en verloor veel terrein op mij door via het mulle zand te lopen.
  Wel ging het na de 5 km hard regenen, waardoor het zand misschien harder werd bij de 10 km. loop.

  een andere vraag is: ga je door de (liefst verse , maar soms al betreden) bandensporen van de terreinwagens lopen of juist er naast op onbetreden gedeeltes?
  In ieder geval weer een mooie ervaring en ook ik had weer een prijs (in de loterij;-)

  Succes, Arnold
  p.s. ik heb nog een foto van je, zal ik die via FB sturen?

 • 13 mei 2017 om 13:56
  Permalink

  Leuk verhaal. Ik heb nu toch een beetje het gevoel dat ik meegelopen heb.
  Ben nog moe van het mulle zand.

 • 13 mei 2017 om 14:37
  Permalink

  Ik denk dat je het beste naar de zee had kunnen lopen. Was daar echt veel harder en ik he m’n daar wel het verschil gemaakt. Minimaal 3 lopers ingehaald die in het mulle zand liepen. Nog 3 minuten en ik loop naast je…ahum!

Reacties zijn gesloten.