Tactisch uit de wind lopen – verslag van de mastercompetitie

In het winderige Den Helder deed ik vandaag mee aan de Mastercompetitie voor HAAG Atletiek. Tijdens de 1500 meter probeerde ik een tactische race te lopen.

De wekker ging vanmorgen op tijd. Om 9:30 uur stond ploegmaatje Ewout al voor de deur om samen naar SV Noordkop in Den Helder te rijden. Iets voor elven draaiden we het marine sportpark op waar ploegleider Michel en jurylid Fennie de HAAG tent al hadden geïnstalleerd.

Uitstapje

Bij de competitie zijn er op ieder onderdeel punten te verdienen naar prestatie (tijd of afstand) met een correctie per leeftijdscategorie. In deze eerste ronde is de 1500 meter de langste afstand. Voor mij als duurloper een nuttig uitstapje om aan m’n snelheid te werken.

Om 14:10 uur was ik aan de beurt. Op papier had ik de snelste tijd van alle lopers in mijn serie. Niet zo gunstig omdat ik op zo’n korte afstand wel een gangmaker kan gebruiken. Ook leek een solo race door de harde wind niet ideaal. Het startschot klonk. En wat gebeurde… één loper liep hard weg in een tempo net iets sneller dan ik in gedachte had. Dus even aanzetten om erachter te komen, aanhaken en afwachten.

Perfecte positie

De snelle starter trok de eerste ronde door in 64 seconden. Een hele mooie opening en ik liep, in zijn rug, in een perfecte positie. Op het tweede rechte stuk met wind tegen moest m’n onverwachte haas het tempo laten zakken. Maar als ik er nu voorbij zou gaan moest ik nog twee keer zelf met wind tegen op kop lopen. Dat leek me niet handig dus ik besloot nog een rondje te profiteren.

Na een iets langzamere ronde zakte het tempo bij de derde keer wind tegen nog verder terug. Nu kon ik niet meer wachten en met nog zo’n 600 meter te gaan ging ik er voorbij. Ik versnelde direct om de loper geen kans te geven om op adem te komen. Ook de nummer drie in de wedstrijd was nog in de buurt. Zonder om te kijken trok ik door, nog een keer het rechte stuk met wind tegen (nu op kop) en daarna vol gas de laatste 200 meter tot de finish.

In 4:22 over de finish. Geen snelle tijd, wel een tactisch geslaagde race en de snelste van de lopers in Den Helder.

Toetje met clubrecord

Aan het einde van de middag volgde nog het toetje: de 4 x 100 m estafette. Dankzij hard lopen van Jordi, Ewout en Maikel nam ik als slotloper het stokje in eerste positie over. Deze positie wist ik gelukkig vast te houden en we wonnen dit onderdeel in een nieuw clubrecord!

Op koers voor de finale

Er werd vandaag op drie plekken gestreden voor de Mastercompetitie. Overall scoorden we een tweede plek in het tussenklassement. Nog een ronde en alle clubs die dan bij de eerste 12 staan gaan door naar de finale. We liggen op koers!

 

Uitslagen Mastercompetitie

Bekijk alle uitslagen van de Mastercompetitie in Den Helder.

 

Foto gemaakt door Youri van der Linden

 

2 gedachten over “Tactisch uit de wind lopen – verslag van de mastercompetitie

 • 8 mei 2017 om 22:16
  Permalink

  Leuk stukje Jeroen en tacktisch gelopen, heel goed!

 • 9 mei 2017 om 17:35
  Permalink

  Hoi Jeroen
  Je zegt zelf geen goede tijd, maar je heb wel verstandig gelopen en de race gewonnen gefeliciteerd.

Reacties zijn gesloten.