Kilometer-tijden-bingo bij de Zevenheuvelenloop 2018

Het plan voor de Zevenheuvelenloop vandaag is simpel. Iedere km in 3:20 doorkomen en de laatste iets harder, om na 15 km net onder de 50 minuten te finishen. Goed plan, maar de uitvoering verloopt anders. En dat begint al in de trein.

Door een slimme koppelverkoop reizen veel deelnemers met de NS naar de wedstrijd. Een prima duurzaam verantwoorde regel. Maar als een trein vol hardlopers dan hoort van een storing op de route, wordt het wel onrustig. Via Den Bosch en met twintig minuten vertraging komen we uiteindelijk aan in Nijmegen.

Omkleden in de Schouwburg

Het is nog een uur tot de start en ik loop snel van het station naar de Schouwburg waar ik me mag omkleden. Hardloopkleren aan, naar buiten om in te lopen en uiteindelijk sta ik precies op tijd, opgewarmd in het vak net achter de toplopers. Het startschot klinkt en een paar seconden later ga ik over de streep. De wedstrijd is begonnen!

Al na het passeren van de eerste km lig ik iets achter op m’n plan. Ik kom door in 3:22 min/km terwijl ik toch echt m’n best doe om flink door te lopen. Bij de tweede km noteer ik 3:18. Mooi het gemiddelde is goed! Maar nu begint een lastig gedeelte. Van km 3 tot en met 5 gaat het vooral omhoog. M’n tussentijden stijgen mee. Een serie van 3:28, 3:29 en 3:31 doen niet veel goeds voor het doel van vandaag.

Lekker koud

Hoewel de tussentijden iets anders doen vermoeden, voel ik me best goed. Het is lekker koud, er staat weinig wind en het lopen voelt prima aan. Eens zien of ik in de volgende vijf km wat van m’n achterstand goed kan maken.

De zesde km gaat in 3:25 ietsje beter en bij km 7 pak ik met 3:19 zelfs wat tijd terug. Ik loop in een groepje lekker door en regelmatig halen we een snelle starter in. Tussen kilometer 8 en 10 doet de loop z’n naam eer aan met heuvels die flink steil omhoog gaan. Naar boven kleine pasjes, hoge frequentie en niet buiten adem raken. Naar beneden lange stappen, maximaal versnellen en herstellen. Ik noteer 3:32, 3:26 en 3:09!

Bingokaart

10 kilometer gehad, met tien verschillende tussentijden. M’n kilometer-tijden-bingokaart begint al goed gevuld te raken. Ik weet dat het snelste gedeelte nog moet komen en begin te rekenen. Onder de 50 minuten wordt erg lastig, maar een betere tijd dan vorig jaar (50:36) zou met een flinke versnelling nog kunnen.

Voordat het afdalen begint volgt er op km 11 nog een flinke bult. De bijbehorende 3:33 negeer ik dan ook maar, en richt me op het stuk voor me waar winst te behalen is. Langzaam voer ik het tempo op. De volgende km in 3:23 gaat al de goede kant op, maar km 13 in 3:12 ziet er pas echt goed uit.

Marathonervaring

M’n marathonervaring lijkt op dit moment z’n vruchten af te werpen. Ik heb nog wat over en trek het hoge tempo goed door. Ik richt me daarbij steeds op een loper voor me en loop ze langzaam één voor één voorbij. Bij km 14 voor het eerst een dubbele tussentijd: weer 3:12.

Het laatste stuk pers ik alles eruit. Veel publiek langs de kant en de finish komt al snel in zicht. Ondanks dat de weg weer licht omhoog gaat voelt dit heerlijk aan. In 50:27 (netto) kom ik over de streep. De vijftiende km-tijd is de snelste van allemaal 3:08!

Tevreden stap ik even later in de trein terug richting Den Haag. Die vertrekt keurig volgens schema en komt ook precies op tijd aan. Gaat er toch nog iets volgens plan vandaag.

 

Uitslagen Zevenheuvelenloop

Voor het verslag heb ik de tussentijden van de officiële wedstrijduitslag gebruikt en niet de tijden gemeten met m’n Garmin horloge.

Bekijk hier alle uitslagen van de Zevenheuvelenloop 2018.

 

Met dank aan Julie Faiazza / Erik van Leeuwen voor de mooie finishfoto!