Een snelle tijd bij de Koude Polderloop in Nijkerk

Samen met Paco was ik naar Nijkerk gereden om mee te doen aan de Koude Polderloop. Het doel van vandaag was een snelle tijd op de 10 km.

In 2015 liep ik 32:53. Daarna heb ik nog wel een paar goede 10 km wedstrijden gelopen, maar was het parcours of te lang (Schoorl 2016) of te kort (Vredesloop 2017). De tijd uit 2015 tel ik daarom nog steeds als m’n PR op de weg. Het parcours in Nijkerk is nagemeten door de Atletiekunie, behoorlijk recht toe recht aan en daardoor zeer geschikt voor een PR-aanval.

Handschoenen

Van tevoren nog even getwijfeld wat ik aan zou doen. Het was nat en koud. Toch maar gewoon korte tight en singlet aan. Wel handschoenen. Bij de start was ik de enige die er zo koud bij liep, maar tijdens het lopen krijg je het toch wel warm. Hield ik me zelf voor.

Dennis Licht

Ik sta met een paar honderd lopers aan de start. Een van hen is Dennis Licht. Oud Nederlands kampioen die vorig jaar is gestopt met topsport. Hij was van plan iemand te hazen, maar die voelde zich niet zo goed. Daarom ging hij maar voor zichzelf lopen. Niet verrassend won hij uiteindelijk de wedstrijd met een grote voorsprong.

Het startsein klinkt en we zijn onderweg. De eerste km heeft een paar scherpe bochten, gladde stukjes door de sneeuw en een flinke heuvel. Van de kou voel ik al snel niks meer en ben blij dat ik geen thermoshirt heb aangedaan.

De eerste twee kilometer gaan me gemakkelijk af en ik lig prima op schema voor een persoonlijke toptijd. In de verte zie ik bliksem en dreigende donkere luchten. Ik hoop maar dat het van ons af waait.

Hagel

In de polder sla ik rechtsaf en loop dan vol in de wind. Iets verderop begint het ook te hagelen en zakt m’n tempo wat in. De koploper is al een heel stuk voor me en de nummer 3 en 4 zijn ver achter me. Scherp linksaf en ik loop langs een dijk richting het keerpunt. Het hagelen is gelukkig gestopt. Nu het dijkje omhoog. Weer een scherpe bocht en smal pad op de dijk volgen.

Ik ben al over de helft, heb de wind schuin mee en voel met nog best goed. Het tempo gaat omhoog en ik krijg weer vertrouwen in een goede eindtijd. Het is nog wel opletten waar ik precies heen moet. Ik zie niemand voor me en de parcourswachters staan niet overal. Ik heb van tevoren de route even bekeken en schat in dat ik er hier weer vanaf moet. Ik volg het pad de dijk af en kom weer op de weg die we ook heen zijn gelopen.

Vol gas richting finish

Het blijft droog en ik heb nu echt wind mee. Dit gaat wel heel lekker. Nog twee keer links en dan begin ik aan de laatste km. Weer de heuvel over en het industrieterrein op. Nog even vol gas richting de finish. Die is net na een bocht en in m’n ooghoek zie ik op de klok 32:48 wegtikken. Nog iets harder en ik vlieg over de mat van de tijdsregistratie.

32:51 wordt er officieel genoteerd! Het is geen grote stap, maar wel weer een paar seconden van m’n PR af. En ook m’n gps horloge bevestigd dat de afstand eerder te lang dan te kort was. Met de prijs voor de tweede plek en een tevreden gevoel rijden we door de sneeuw terug naar Den Haag.

Koude Polderloop 2017 podium

Uitslagen Koude Polderloop

Bekijk alle uitslagen van de Koude Polderloop 2017

Foto’s: Harry van ’t Veld

3 gedachten over “Een snelle tijd bij de Koude Polderloop in Nijkerk

 • 10 december 2017 om 12:28
  Permalink

  Gefeliciteerd. Je had mazzel dat je vroeg startte, nu heb je sneeuwschoenen nodig.
  Waarom heb je niet tegen Dennis gezegd dat jij gehaast ? wil worden?

 • 22 september 2018 om 19:03
  Permalink

  wou graag de route weten van de 5 km

Reacties zijn gesloten.