Tomaten, bloemen en een beker bij de Oranjeloop Kwintsheul

De afgelopen twee jaar kwam ik als eerste over de finish bij de Oranjeloop Kwintsheul. Ik had er dan ook zin in en was benieuwd of ik nu weer zou winnen.

Het antwoord op die vraag werd eigenlijk al voor de start gegeven. Mike Teekens deed ook mee en hij is gewoon een stukje sneller dan ik. Oké wie is er verder nog? Arthur van Dijk, snelle masteratleet en Sjoerd van Marrewijk tegen wie ik een paar jaar geleden veel spannende wedstrijden gelopen heb. Dit wordt werken voor het podium.

Eerste kilometer wind in de rug en een snelle start. Met een flinke kopgroep lopen we op hoog tempo het dorp uit. Dan langs het water en daar gaat Mike er al vandoor. We lopen nu met z’n vieren een paar meter achter hem. Scherpe bocht naar rechts en vol wind tegen. Ik loop samen met een andere loper, Elmer, op kop en probeer het tempo hoog te houden. De twee anderen sparen zich in het groepje.

Harteveldlaan

Halverwege de wedstrijd weer een haakse bocht naar rechts de Harteveldlaan op. Een lange rechte weg van ongeveer een kilometer met schuin wind tegen. Mike is niet ver, maar wel buiten bereik. Elmer zet een versnelling in en neemt de kop. Ik zet aan en haal hem weer bij. Het is net wielrennen.

Compromis

Dit is een lastig moment in de wedstrijd. We lopen met z’n vieren om twee nog beschikbare podiumplekken. In dit tempo gaat er niemand afvallen, maar wanneer ik nu veel kopwerk doe kost me dat misschien te veel energie. Het draait uit op een compromis. Ik spaar me een beetje aan het begin van de laan en zet de tweede helft wat aan.

Zodra we aan het einde van de laan zijn gaat het parcours weer scherp naar rechts en hebben we vol wind mee. Arthur aarzelt geen moment en zet direct een versnelling in. Ik dwing mezelf om aan te haken en in volle vaart lopen we richting het centrum. De twee andere lopers haken af. Het podium is veilig.

Dit is hardlopen

De laatste kilometer is een aparte. Je loopt eerste door de finish heen om daarna nog een klein rondje te maken van zo’n 600 meter voor je de tweede keer echt mag finishen. In de rug van Arthur passeer ik de eerste keer de finish. We gaan echt hard, m’n horloge geeft een tempo aan van onder de 3:00 minuten per kilometer. Dit is hardlopen!

Beetje bij beetje neemt Arthur afstand. Hij richt zich wat meer op de korte afstanden en daar profiteert hij nu van. Ik finish in 15:56 op 3 seconden afstand van hem op de derde plek.

Prijsuitreiking

Achteraf denk ik dat ik niet voor het compromis had moeten kiezen, maar beter hard door had kunnen lopen bij kilometer 3 en 4. Maar achteraf is makkelijk praten en de doos tomaten, grote bos bloemen en de beker bij de prijsuitreiking maken een hoop goed!

 

Uitslagen Oranjeloop Kwintsheul 2017

Bekijk de uitslag van de 5 km en de 10 km Oranjeloop Kwintsheul 2017.

Lees hier het verslag van de wedstrijd in 2016.