Over onverwachte onmoetingen tijdens het hardlopen

Voor Haagse Bluf, het clubblad van HAAG Atletiek, schrijven Annemarie en Jeroen een column. Dit keer over de onverwachte ontmoetingen die je tijdens het hardlopen kunt hebben. 

Hé zusje. Vandaag bleef er tijdens mijn training iemand achter me fietsen. Net voordat ik het een beetje ongemakkelijk begon te vinden, haalde hij me in. ‘Zo jij loopt hard! Goed bezig!’ En hij reed weer verder. Heb jij ook weleens van die onverwachte ontmoetingen tijdens het lopen?

Ik loop eigenlijk bijna nooit meer alleen en met een groep zijn we natuurlijk veel te intimiderend. 🙂 Maar als ik dan alleen ga, wissel ik vaak alleen maar een knikje of een groet uit met andere lopers. De keren dat het meer is dan dat, associeer ik toch helaas vaker met negatieve aandacht. Domme dingen die naar je geroepen worden of gewoon wat typische geluiden; sommige types moeten gewoon per se wat zeggen. Soms is dat grappig, maar het kan ook vervelend zijn. Naar mijn idee is het toch anders of je als man of als vrouw over straat (hard)loopt. Ik voel me soms echt lopen!

Het lijkt me wel vervelend als je je niet helemaal op je gemak voelt tijdens het lopen. Bij mij zijn de reacties bijna altijd positief. Soms wel heel flauw. ‘Ze hebben ‘m al hoor.’ Er zijn gewoon nog steeds mensen die dat zeggen en daarna vooral zelf heel hard moeten lachen. Ik heb weleens discussie met voorbijgangers die vinden dat je niet op de stoep mag hardlopen. En soms met fietsers dat ik niet op de weg of het fietspad hoor. En waar ik voor uitkijk, zijn loslopende honden. Een keer ben ik flink gebeten in m’n bovenbeen. Sindsdien loop ik voor honden graag wat meters om.

Een hond heb ik gelukkig nog niet achter me aan gehad! Laatst heb ik wel een paar honderd meter extra gelopen door en voor een voorbijganger. Ze vroeg me de weg naar Hollands Spoor en ik bedacht me een stuk verderop dat ik haar verkeerd had gestuurd. Het was donker en ik weet wat het is om een trein te moeten halen. Dus hoe verder ik liep, hoe schuldiger ik me ging voelen. Toen ben ik toch maar even teruggelopen om mijn fout te herstellen.

Goede service van je! En waarschijnlijk een prima versnelling in je training!

Bekijk hier het complete clubblad.