Warm onthaal bij de Royal Ten in Den Haag

De Royal Ten is een van de leukste wedstrijden van Den Haag. Goed georganiseerd, met altijd een snelle winnaar en decor van het Haags Kampioenschap! Met dit jaar als extraatje hoge temperaturen en een dreigende onweersbui.

Bij de start ben ik omringd door veel goede en bekende lopers uit de regio. Ik zal vandaag echt aan de bak moeten om op het podium te komen. Gelukkig heb ik meerdere kansen. Het algemeen klassement is iets te hoog gegrepen, maar in de leeftijdscategorie M35 en het Haags kampioenschap maak ik zeker kans. Als ik maar goed met de warmte om weet te gaan.

Ontspannen meelopen

Met een paar minuten vertraging worden we weggeschoten. De buitenlandse toppers en een paar enthousiaste lopers gaan snel van start, maar ik laat me niet verleiden om mee te gaan. Achter hen vormt zich een mooi groepje met veel mannen van Rotterdam Atletiek. Ik nestel me in de staart en probeer zo ontspannen mogelijk mee te lopen.

Na de eerste kilometer gaat het tempo omhoog en ik vraag me af of het slim is om bij deze groep te blijven. Na ongeveer drie kilometer haak ik langzaam af en laat m’n tempo wat zakken.

Haags kampioenschap

Bij kilometer vier stapt voor me Pascal uit de wedstrijd. Hij was een concurrent voor het Haags kampioenschap en ik loop in dat klassement nu op de derde plek. Dat geeft extra motivatie om stug door te lopen. Het is warm en het lopen is werken, maar in dit aangepaste tempo ga ik de finish wel halen.

Net voor kilometer zes gaat het parcours het Haagse bos in. Het bos zorgt voor schaduw, maar het is er ook benauwd. Af en toe valt er nog een druppel regen, wat zou het fijn zijn als dat zou veranderen in een echt verkoelende bui.

Ik kom bij het keerpunt. In de scherpe bocht sta ik ongeveer stil en het kost moeite om het tempo weer op te pakken. Ik zie hier wel dat ik een grote voorsprong heb ik op m’n achtervolger. Dat geeft weer energie! Bij de waterpost pak ik twee bekers. Eentje gooi ik leeg boven m’n hoofd en uit de ander lukt het me om een paar slokken te nemen. Nog twee kilometer. Doorbijten!

Verlossende finishlijn

Ik verlaat het bos en er volgt een bochtig stuk parcours over klinkerwegen. Dit is niet het snelste deel van de wedstrijd. Gelukkig is daar de laatste bocht. Nog 500 meter rechtdoor over strak asfalt naar de verlossende finishlijn. Een echte eindsprint is het niet, maar ik pers er nog een versnelling uit.

In 33:39 ga ik over de finish. Geen toptijd, maar misschien wel goed genoeg voor een podiumplek of twee?

De einduitslag. Eerste bij de mannen 35, derde in het Haags kampioenschap en 10e overall. Met twee bosjes bloemen en twee prijzen in de vorm van een hardloopschoen ga ik tevreden naar huis!

 

Uitslagen Royal Ten 2018

Bekijk alle uitslagen van de Royal Ten 2018.

 

De grote foto is gemaakt door Sebastiaan Nederhoed.