25 rondes tegen de klok én de zon bij het NK Masters

Bij het NK Masters is mijn enige echte concurrent de medaillelimiet. Op de 10.000 m moet ik onder de 33:33 blijven om een NK-titel binnen te slepen. Maar tijdens de wedstrijd meldt zich toch nog een andere tegenstander.

Deze afstand op de baan lopen is niet te vergelijken met een wegwedstrijd. Het zijn 25 rondes over de atletiekbaan, zonder afleiding en geen plek om je te verschuilen. Toch heb ik er vertrouwen in en de tijdslimiet voor een NK-medaille klinkt haalbaar.

Tijdens het inlopen merk ik dat het best wel warm is. In overleg met m’n trainer besluit ik een echt snelle tijd uit m’n hoofd te zetten en spreken we af om behouden te starten, net onder de tijd voor de limiet.

20180603 NK Masters 10000 m You-Run
De start van de 10.000 meter bij het NK Masters 2018.

Met acht andere atleten uit drie verschillende leeftijdscategorieën sta ik aan de start. In mijn categorie is er weinig tegenstand, maar in de categorie 45+ doen er sterke lopers mee. Bij het vertrek loop ik met hen op en de eerste ronde gaat gemakkelijk voorbij. Na 3 rondes lig ik voor op het afgesproken schema en voel ik me goed.

Na 5 rondes (2 km) lig ik zo’n 10 seconden voor op het tempo dat ik in gedachte had en heb een goede marge met de limiet. M’n tempo neemt nu iets af tot op het beoogde schema. Als ik dit kan volhouden is er niets aan de hand.

Geen wolkje te bekennen

Maar ik voel dat het minder gaat. Het is het einde van de middag en er is geen wolkje te bekennen. De zon schijnt vol op de baan en ik heb het echt warm. Ik begin te twijfelen of dit wel goed gaat komen. Halverwege kom ik door precies op het schema dat we hadden bedacht. Maar de afgelopen rondes heb ik al veel tijd verloren en ik moet er nog 12,5!

De rondetijden lopen steeds een beetje verder op en de medaillelimiet raakt langzaam maar zeker uit beeld. M’n trainer, vriendin en vrienden staan langs de kant aan te moedigen. Ze roepen dat het nog kan en dat ik moet volhouden. Ik wil wel, maar krijg het niet voor elkaar om harder te gaan.

In baan drie staat een tafel met bekertjes water. Ik gooi om elke ronde een bekertje over me leeg. Dit geeft een prettige koele prikkel. Maar die duurt helaas maar een paar seconden.

Eindelijk de laatste ronde

De rondes kruipen voorbij. Onderweg denk ik een paar keer aan uitstappen. Wat heeft doorlopen voor zin en kan ik me niet beter sparen voor een volgende wedstrijd? Gelukkig loop ik gewoon door en de laatste ronde (eindelijk nummer 25!) zet ik nog even aan. Ik kom als eerste van m’n categorie over de finish, maar heb de limiet niet gehaald.

Stoppen met hardlopen

Dit is echt balen en totaal niet wat ik in gedachte had. Ik had hier m’n zinnen gezet op een medaille en ben niet gewend dat het dan niet lukt. Wat een ellende… ik kan maar beter stoppen met hardlopen.

Oké een dag later ben ik nog steeds teleurgesteld. Maar dit is natuurlijk ook de charme van sport. Soms lukt iets niet wat je heel graag wilt en soms presteer je iets dat je niet had verwacht. Ik ga natuurlijk gewoon door met m’n favoriete sport en kijk nu al uit naar m’n volgende onverwachte overwinning 🙂

 

Uitslagen NK Masters 2018

Bekijk alle uitslagen van het NK Masters 2018.

 

Eén gedachte over “25 rondes tegen de klok én de zon bij het NK Masters

  • 5 juni 2018 om 18:22
    Permalink

    Jeroen ik vond je zondagavond ook echt heel chagrijnig aan de telefoon en nu weet ik waarom, je bent een echte sportman!?

Reacties zijn gesloten.