Klem achter een Fin – verslag van het EK voor clubteams

‘Representing the Netherlands: Jeroen van Aken’. Daar stond ik dan. Namens Nederland, namens HAAG Atletiek aan de start van de 3000 meter op het EK voor clubteams.

Vorige week liep ik als generale repetitie al 9:01 op deze afstand en twee dagen terug een prima 5 km op de weg. De voorbereiding op deze wedstrijd was goed gegaan en alle seinen stonden op groen om vandaag m’n PR te verbeteren. Het liep net anders…

Sokken

In de call room een half uur voor de start ontdekte ik dat ik m’n spike-sokken was vergeten. Gelukkig mocht ik de kamer nog even verlaten om naar de HAAG plek op de tribune te rennen en sokken te lenen. Oké sokken en spikes aan, veters vast, startnummer voor en achter. Laat de race maar beginnen.

Zes man aan de streep, startschot en weg waren we. De atleet uit Finland nam direct de leiding en ik liep in tweede positie. Na een paar eerste snelle meters liet de Fin het tempo zakken. Dit voelde comfortabel, iets te comfortabel.

Op een recht stuk hadden we wind tegen. Daar besloot ik nog af te wachten in de rug van de Fin. Na de bocht drong ik aan bij de man op kop. Hij versnelde mee en liet me er niet langs. We gingen wel iets harder nu, dus ik dook er weer achter.

De Ier versneld

Een ronde verder was het tempo nog steeds te laag voor m’n PR. Ik deed een nieuwe poging om de wedstrijd in gang te krijgen. Aanzetten en er langs proberen te komen. Ook de Ier bemoeide zich er nu mee. Hij versnelde flink en had een gaatje. Ik probeerde mee te gaan maar dit ging te hard. De Ier was er vandoor en ik zat nog achter de Fin.

De Ier ging op kop en wij liepen met vier man bij elkaar in een groepje er achter. Daarna volgde op enige afstand de atleet uit Luxemburg. Iedere ronde deed ik op het rechte stuk met wind mee een poging het tempo op te voeren of langs de Fin te komen. Steeds versnelde hij mee en week uit zich breed makend met z’n elleboog. Dit leverde wat geduw op, maar hij liet me er niet langs en liet daarna het tempo weer zakken. Ik zat klem achter een Fin.

Laatste ronde

Ik ben van de lange afstand en moet het hebben van m’n duurvermogen. Met snelle concurrenten in een rustig tempo naar de finish lopen is daardoor redelijk kansloos. Met nog maar 600 meter te gaan moest er dus iets gebeuren. Weer versnellen en nu deed ook de Tsjech mee. Het gedrang hield even aan en bij het ingaan van de laatste ronde barstte het dan eindelijk los. Veel te laat en wat ik vreesde gebeurde. De mannen uit Finland en Tsjechië sprintte bij me weg.

Ik ging volle bak, maar kon het hoge tempo niet volgen. Ook de Italiaan had op de eindsprint gegokt en passeerde me de laatste 50 meter. In 9:19 kwam ik teleurgesteld en vloekend over de finish met alleen nog de Luxemburger ruim achter me. Geen PR en maar twee puntjes voor het team. Dit was niet hoe ik het bedacht had.

Een dag later

Nu een dag later kijk ik er gelukkig weer anders op terug. Een goede ervaring en eigenlijk best leuk om een keer zo een tactisch spel mee te maken. Volgende keer er steviger in gaan of vanaf de start m’n eigen race lopen.

Uiteindelijk haalden we met het team, ondanks een paar afwezigen, een mooie vierde plek. Top om daar deel van uit te mogen maken. En dat PR? Dat komt de volgende wedstrijd wel!

Uitslagen EK voor clubteams

Bekijk alle uitslagen van het EK voor clubteams 2017

20170527 EK voor clubteams HAAG Atletiek
Het team van HAAG Atletiek bij het EK voor clubteams 2017.