Hard lopen voor het klassement in ‘s-Gravenzande

Drie weken voor de marathon staat er nog een 5 km wedstrijd in ‘s-Gravenzande op de planning. De reden dat ik hier aan meedoe is het Agium runcircuit. Ik heb nog één goed resultaat nodig om het te winnen.

De concurrentie voor het klassement is te overzien. Voor mijn leeftijdscategorie (18 t/m 39 jaar) heb ik een ruime voorsprong en is meedoen vooral belangrijk om aan het minimale aantal wedstrijden te komen. Voor de overall trofee is er iets meer tegenstand. Arthur van Dijk kan mij nog van deze prijs beroven. Wanneer hij vandaag wint en ik word vijfde dan gaat hij me voorbij.

Snelle starters

Het startschot klinkt en we schieten weg. Ik loop na 100 meter op een kleine afstand en zet in m’n eigen tempo de achtervolging in op de snelle starters. Bij de eerste kilometer lopen we met zeven man in de kopgroep en het tempo ligt redelijk hoog. Het gaat spannend worden vandaag.

Het tempo blijft hoog en bij 1,5 kilometer zijn we nog met vijf over. Ik loop met Arthur een paar meter achter de drie anderen. Als ik nu een gat laat vallen en ik loop samen met hem naar de finish dan is het klassement binnen. Nee… dat lijkt me niks. Ik zet aan, loop het gat dicht en ga op kop lopen. Dit voelt goed!

Aan het elastiek

Halverwege de wedstrijd is er een keerpunt. Een scherpe, maar goed te lopen bocht om een bosje heen. Ik neem me voor om daar te versnellen. Ik zorg dat ik op kop richting de bocht ga en zet aan zodra ik er doorheen ben. Heel even hangt Arthur aan het elastiek, maar iets verderop zit hij er toch weer bij. Wel zijn we nu nog maar met z’n vieren.

Iets voor kilometer vier komt er een nieuwe kans om een gaatje te slaan. We gaan van de weg het fietspad op via een kleine, smalle verhoging. Weer zit ik vooraan en voer het tempo op zodra ik omhoog ga. Maar de tegenstand is sterk en ze lossen niet. Een paar honderd meter verder een haakse bocht naar rechts. Weer een versnelling, maar het is niet genoeg.

Zou het werken?

De drie man met wie ik nu richting de finish loop zijn allemaal snelle baanatleten gespecialiseerd in de 800 en 1500 meter. Ik ben aan het trainen voor een marathon. Met hen de eindsprint aangaan is kansloos. Het is me niet gelukt om ze onderweg af te schudden dus ik heb nog een laatste tactiek over. Het tempo nu zo hoog mogelijk houden, zodat ze niet weg kunnen komen. Het lijkt goed te gaan. De weg loopt een beetje af, ik voel me nog sterk en we lopen zo rond de 3:00 min/km. Zou het werken?

Helaas. Met nog 300 meter te gaan stuift als eerste Tom mij hard voorbij. Matt en Arthur versnellen nu ook en gaan achter hem aan. Ik wil wel, maar kan met mijn marathonbenen niet veel harder dan ik al ga. We maken nog een laatste scherpe bocht naar rechts en dan is de finish in zicht. Tom gaat er als eerst overheen met kort achter hem Matt en Arthur. Een paar seconden later finish ik als vierde in 15:47.

Gave race

Nooit eerder liep ik zo hard in ’s-Gravenzande, maar toch sta ik niet op het podium. Dat is even wennen. Maar wat een gave race was dit! En omdat er tussen Arthur en mij maar een plek verschil zit, doe ik goede zaken in het klassement.

Bij de prijsuitreiking mag ik drie keer het podium op. Tweede in de categorie 35+ bij de 5 km wedstrijd, eerste in het runcircuit klassement in mijn leeftijdscategorie en als snelste man overall van het klassement. Met drie bossen bloemen, twee enveloppen, een medaille, een beker en een heerlijke race-ervaring ga ik tevreden terug naar Den Haag.

Nog drie weken tot de marathon!

Uitslagen Westlands Mooiste in ‘s-Gravenzande

Bekijk alle uitslagen van de Rijk Zwaan Loop ‘Westlands Mooiste’ 2018.

20180929 Westland Mooist 's-Gravenzande You-Run1020180929 Westland Mooist 's-Gravenzande You-Run9

4 gedachten over “Hard lopen voor het klassement in ‘s-Gravenzande

 • 30 september 2018 om 16:16
  Permalink

  Hoi Jeroen,
  Als je alleen de uitslag hoort denk je: jammer. Maar na dit verslag gelezen te hebben krijg je een heel ander en veel positiever beeld. Met armen vol bloemen en enveloppen naar huis, hoe mooi is dat.
  Prima gelopen.

  • 30 september 2018 om 19:14
   Permalink

   Dankje! En mijn teleurstelling over de vierde plek was ook van korte duur.

 • 30 september 2018 om 20:42
  Permalink

  Fantastisch circuit seizoen .. En dit als mooie afsluiting. Nu focus op Amsterdam. Succes!

Reacties zijn gesloten.