Winst en natte voeten bij de Meeuwen Makrelen Loop 2016     

De Meeuwen Makrelen Loop kent een simpele en succesvolle formule. De loop start in de haven van Scheveningen en gaat dan snel het strand op. In de buurt van Monster is het keerpunt en dan weer terug naar de haven. Geen poespas, lekker lopen! Goede wedstrijd om mezelf te testen na zes weken blessureleed.

Ik was mooi op tijd op de startlocatie om m’n nummer op te halen en er druppelden veel bekende Haagse lopers binnen. Na een beetje bijpraten naar buiten om het strand te verkennen. Dat lag er goed bij. Het was eb en er stond nauwelijks wind.

Stampende muziek

De start begon met een gezamenlijke warming up, op stampende muziek. Daarna optellen totdat het startkanon afging. We waren weg! Voor het Zuiderstrandtheater langs, dan naar rechts richting de strandopgang. Tot zover alles verhard en lekker tempo.

Op het strand loop je als snel het zachte zand in. Pas verkleinen, tempo terug en de ideale lijn richting het harde zand langs de zee zoeken. Dan begint de race echt. Ongeveer 8 km rechtuit richting Monster. Dat kan niet missen toch?

Natte voeten

Op een gegeven moment zag ik niet alleen water rechts van me (de zee), maar ook voor me en links. Dat zag er niet goed uit. Wat te doen? Dan maar omkeren en een stukje teruglopen om te zien waar ik het water aan de duinkant kon doorsteken. Met het teruglopen kwam ik een voor een m’n achtervolgers tegen en met een groepje van vijf staken we op een geschikte plek het water door. De kopgroep weer bij elkaar, nu met natte voeten!

Keerpunt

En we waren nog niet bij het keerpunt. Even liep ik weer alleen voorop, maar de route was me nog niet helemaal duidelijk. Ik hield in en samen met de tweede man in de wedstrijd liepen we naar het keerpunt toe. Daar draaide we om en konden aan de (inmiddels bekende) terugweg beginnen.

Dat ging een stuk soepeler. Het was leuk om de enthousiaste lopers die nog aan de heenweg bezig waren tegemoet te lopen. Vele moesten ook door het water, een duidelijke ideale route was er niet. Langzaam maar zeker werd het gat met m’n achtervolger weer wat groter. Maar ik was hem nog niet helemaal kwijt.

De blokkendoos die het Zuiderstrandtheater is, kwam weer in zicht en langzaam dichterbij. Ik merkte dat het rommelige lopen op het strand veel energie had gekost. Steeds wanneer je een goed loopritme te pakken hebt, komt er weer stukje zacht zand of een ander obstakel.

Richting de finish

Aangekomen bij de strandafgang en daar nog een keer door het zachte zand omhoog. Dat was zwaar! Voor m’n gevoel stond ik bijna stil en ik was even bang nog ingehaald te worden. Zodra m’n voeten weer vaste grond voelde zette ik dan ook nog een laatste keer aan. Hijgend richting de finish en blij daar als eerste doorheen te gaan!

Ik finishde in 1,02,40 en in plaats van 10 Engelse Mijl (16,1 km) had ik 16,8 km op m’n horloge staan.

Makreel

Na de loop begint deel twee van het evenement. Je levert je startnummer in en krijgt er een makreel voor terug en muntjes voor een bak erwtensoep en een lekkerbek. De Meeuwen Makrelen Loop zorgt goed voor z’n lopers!

 

Uitslagen en foto’s Meeuwen Makrelen Loop 2016

Online kan ik geen officiële uitslag vinden, daarom hieronder de top drie.

Mannen:

 1. Jeroen van Aken (1:02:40)
 2. Bram van Dongen
 3. Maikel van Gemert

Vrouwen:

 1. Marianne Nijmeijer (1:14:13)
 2. Helmie Ramakers

Foto’s gemaakt door Sjoerd Witmont

Op Haagse Topsport staat dit verslag en foto’s van bijna alle deelnemers gemaakt door Sebastiaan Nederhoed.

3 gedachten over “Winst en natte voeten bij de Meeuwen Makrelen Loop 2016     

 • 18 december 2016 om 15:18
  Permalink

  Fijn dat het weer goed met je gaat en er weer voor100 procent voor kon gaan??

 • 18 december 2016 om 23:19
  Permalink

  Hoi Jeroen, MML heeft geen officiele tijden, misschien volgen die nog op de website voor de top 3. Ik had zelf 16, 3 km gelopen, dus je hebt best wat extra meters gemaakt. Terechte winnaar lijkt me.

  De subtop ging gewoon op kuithoogte een aantal passen door het water. (tja, hier zie je het verschil tussen de asfaltracer /baanatleet en de trailspecialisten;-) Overigens hoorde ik een man die ik tegemoet kwam op de terug weg zeggen: hier ga ik niet door heen lopen. Hij bleef stilstaan ondanks dat anderen hem aanspoorden gewoon het water te “trotseren”.
  groeten,
  Arnold vonk

 • 19 december 2016 om 16:52
  Permalink

  Mooi verslag van een terechte winnaar! Dat is altijd het mooie van zo’n loop – en eigenlijk elke min of meer massale loop – dat zowel toppers als de mindere goden het positief-euforische gevoel gemeen hebben als ze ‘het’ weer hebben volbracht.

Reacties zijn gesloten.