De Royal Ten als prima testwedstrijd

De Royal Ten in de Den Haag is m’n eerste wedstrijd in vier weken. Ik ben erg nieuwsgierig hoe ik ervoor sta.

Eind april liep ik een goede tijd bij de marathon van Düsseldorf. De week erna merkte ik aan spierpijn en vermoeidheid dat ik diep was gegaan en niet optimaal voorbereid. Nu bijna een maand later doe ik mee aan de 10 km bij de Royal Ten in Den Haag. Een mooie wedstrijd in m’n eigen stad en een goede test om te zien hoe ver ik ben hersteld.

Zonder hoge verwachtingen fiets ik er naar toe. De afgelopen weken heb ik weer volop getraind, maar het gevoel van vorm is ver te zoeken. Hopelijk kan ik dat vandaag doorbreken.

Bijpraten

Met veel clubgenoten en bekende regiolopers sta ik aan de start. Na wat bijpraten is het nu tijd om te focussen. Het startschot klinkt en we zijn onderweg! Het begin is een lange, brede weg rechtdoor met een beetje wind mee. Het tempo bij de koplopers ligt direct hoog. Ik kies een iets meer behouden snelheid en kom de eerst km door in 3:12 min/km.

Ik loop nu samen met clubgenoot Bram. We lopen behoorlijk door en de eerste drie km leggen we af in ongeveer 9:45. Na een lus door een woonwijk vervolgen we het parcours in tegenovergestelde richting. De wind staat nu tegen en dat begin ik te merken. Ook heb ik het warm en het gaat niet zo soepel. Langzaam neem Bram wat afstand. Doorkomst halverwege is 16:30. Een toptijd zit er vandaag niet in.

Uit de wind

In m’n rug heeft een loper een plekje uit de wind gevonden. Ik kijk hem even aan en herken hem van de Amsterdam marathon in oktober. Hij liep toen lange tijd op precies dezelfde plek. Ik hoef vandaag niet te winnen, maar ga er wel voor zorgen dat ik niet van hem verlies!

We slaan rechtsaf en gaan het Haagse bos in. Ik vind dit echt een mooi stukje Den Haag en train er graag, maar voor een wedstrijd vind ik het niks. De ondergrond is hobbelig, het is er benauwd en tussen km 7 en 8 zit er een 180 graden keerlus in het parcours. M’n kilometertijd schiet omhoog.

Inhalen

Toch zit ik nog aardig in de wedstrijd. Zo’n 30 meter voor me loopt Bram en voor hem zie ik nog twee andere lopers. Ik heb het wel zwaar, maar ga niet helemaal stuk en het gat naar Bram lijkt iets te krimpen. Met nog twee km te gaan besluit ik ervoor te gaan. Ik versnel iets en neem me voor hem in te halen.

Ik kijk nog eens achterom en zie dat de loper in m’n rug bij de versnelling is afgehaakt. Wel komt er iemand anders aan. Het is Patrick. Hij loopt in een net iets hoger tempo mij tegemoet. Bij het ingaan van de laatste km komt hij me voorbij en ik haak bij hem aan. Dit komt perfect uit!

Meeliften met Patrick

Bram worstelt met de wind tegen terwijl ik kan meeliften met Patrick. We lopen hem voorbij! Een paar bochten verder zijn we weer terug bij de lange recht weg die nu naar de finish leidt. Patrick versnelt nog maar eens en dat kan ik niet volgen. Wel loop ik hard door naar de eindstreep en zorg ervoor dat Bram me niet kan inhalen.

Moe, maar redelijk tevreden kom ik over de finish. Het begin ging goed, het einde was leuk en dat stuk er tussenin… dat moet ik maar snel vergeten. Donderdag staat de volgende wedstrijd op de agenda. Een 5 km in Delft. Ik begin er zelfs al zin in te krijgen!

Uitslagen Royal Ten 2019

De uitslagen van de Royal Ten 2019 vind je hier.

Foto’s zijn gemaakt door Sebastiaan Nederhoed.

20190526-Royal-Ten-met_Bram-You-Run
Met clubgenoot Bram voor de start. Foto Sebastiaan Nederhoed.