De marathon van Amsterdam begint met een conditietest in Eindhoven

Over vier maanden sta ik aan de start van de marathon van Amsterdam. Mijn voorbereiding daarop begint met een conditietest bij het Energylab in Eindhoven.

Ik werk nu ruim drie jaar samen met trainer Dick Lam. Hij heeft in die tijd een aardig beeld van mijn kunnen gekregen. Maar omdat de marathon voor mij nieuw terrein is, leek het hem een goed idee om zijn aannames te laten testen. Ik maakte een afspraak bij het Energylab en samen reden we naar Eindhoven.

Door de scanner

20180621 Scan Energylab You-Run

Cees-Jan is bewegingswetenschapper en begeleidt vandaag mijn test. We hebben eerst een korte intake en daarna ga ik door de scanner. Het apparaat maakt in zes minuten een scan van m’n skelet, vet- en magere massa (geeft het aandeel spieren weer). De resultaten verschijnen op het scherm. M’n botten zijn stevig, m’n spiermassa is netjes verdeeld tussen links en rechts en ook het vetpercentage is goed. In een wedstrijdperiode zou ik nog tot maximaal een kilo vet mogen afvallen.

De looptest

Dan is het tijd voor de looptest. Op de loopband, met hartslagmeter om en vanaf het begin een gezichtsmasker om de ademhaling te meten. De test begint op een tempo van 8,5 km/uur. Iedere 5 minuten gaat de snelheid 1,5 km/uur omhoog en wordt er een druppel bloed geprikt (uit m’n oorlel) om lactaat te meten. Ook moet ik op een schaal van 6 tot 20 aangeven hoe het voelt. Met het ademapparaat wordt m’n fatmax en VO2 max gemeten.

De looptest is een climaxloop met iedere 5 minuten 10 seconden pauze voor het bloedprikken. Het tempo in het begin is echt rustig en geeft me de tijd om te wennen aan de loopband en het masker. Vanaf 14,5 km/uur moet ik aanzetten en bij 19 km/u wordt het hard werken. Ik neem me voor om deze stap in ieder geval uit te lopen en tel de minuten af. Na 5 minuten gaat de snelheid verder omhoog naar 20,5 km/uur. Voor sommige marathontopper is dit het wedstrijdtempo, voor mij is het echt hard. Ik zet nog door en hou het 2,5 minuut vol. Nog twee keer bloedprikken en dan is de test klaar.

Eerste analyse

Terwijl ik ga douchen verzamelt Cees-Jan de gegevens voor een eerste analyse. Met trainer Dick erbij gaan we door de resultaten heen. De test geeft een verhelderend inzicht in hoe mijn trainingszones zijn ingedeeld. De twee drempels blijken heel dicht bij elkaar te liggen en zijn echt anders dan verwacht. Dat ik geen sprinter ben dat wisten we al, maar met de juiste training en voldoende tijd liggen er zeker kansen op een goede marathontijd.

Tijdens een gezonde lunch iets verderop praten Dick en ik de plannen voor de komende vier maanden nog eens door. M’n trainer lijkt nog enthousiaster te worden van alle cijfers dan ik zelf. Kortom een goede aftrap naar hopelijk een mooi marathonavontuur.

Zelf een conditietest doen

Wil je zelf een loop conditietest doen? Kijk dan op de site van Energylab.

4 gedachten over “De marathon van Amsterdam begint met een conditietest in Eindhoven

  • 24 juni 2018 om 20:38
    Permalink

    Wat zijn de resultaten van de Conditie test? VO2max en mogelijke marathontijd?

    • 24 juni 2018 om 21:02
      Permalink

      M’n VO2 max is 64 en de snelste voorspelling voor de marathontijd is 2:35. Vergeleken met de prognose voor de 10 km (32 laag) en m’n aerobe drempel (3:40) vind ik de tijd aan de voorzichtige kant. Maar eerst maar eens waarmaken natuurlijk 🙂

Reacties zijn gesloten.