Marathon update: nog tien weken tot Amsterdam

Nog tien weken. Dan is de start van de marathon van Amsterdam en ik ben nu vijf weken serieus in training. Tijd voor een marathon update!

In die vijf weken heb ik 96, 88, 90, 110 en 93 km afgelegd. Voor sommige lopers die ik ken is dat niks bijzonders. Zij lopen het hele jaar door iedere week 100 km plus, maar voor mij is dit echt nieuw terrein. Ik schat dat m’n weekgemiddelde tot nu toe rond de 65 km lag.

Niet eerder had ik ook zo’n duidelijke focus en doel voor ogen. Natuurlijk waren er eerder wedstrijden waar ik graag goed wilde zijn. Het NK 10 km op de weg bijvoorbeeld, maar dat pakte ik toch heel anders aan. Meer vrijblijvend en tussendoor ook nog andere wedstrijd lopen en daar dan ook voluit gaan. Nu niet. 21 oktober is het doel, alles daarvoor staat in het teken van die marathon.

Minder werken

Ook mijn werk heb ik iets teruggeschroefd. Dankzij een begripvolle manager werk ik in augustus, september en oktober twee dagen in de week. Daarnaast heb ik nog wat freelance opdrachten, maar het zorgt er voor dat ik een stuk flexibeler ben. Ik kan zelf bepalen hoe ik mijn tijd indeel, wanneer ik ga trainen en vooral wanneer ik rust. Want al die extra kilometers zijn leuk, maar m’n lichaam moet er wel aan wennen.

De vermoeidheid die ik voel is anders. Normaal ben ik moe van lange dagen werken, trainen en andere activiteiten. Nu voel ik vermoeidheid in m’n benen. Van de lange trainingen en tempo’s. Die vermoeidheid is een stuk fijner. Het stelt me gerust dat ik m’n lichaam aan het voorbereiden ben op de wedstrijd.

Hardloopwijsheid

De leukste training tot nu toe was er een die heel anders ging dan gepland. Met een groepje HAAG atleten verbleven we een weekend in de Ardennen. In een mooi huis, in een prachtige omgeving met maar één nadeel; geen stukje vlak te bekennen. Op het schema 20 km in 3:55 en direct erachteraan 6 km in 3:40. Zo’n vlak schema was bij voorbaat kansloos. Daarom mijn favoriete hardloopwijsheid maar aangehaald: ‘als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat’.

Samen met Moniek, die in voorbereiding is op de Berlijn marathon, een ronde van 5,6 km uitgezocht. Met 2,5 km dalen en 3 km stijgen. Dat rondje 5 keer en m’n krachten zo verdelen dat ik pas aan het einde stuk zit. Het klimmen was een lange oefening in kracht en doorzetten. Het dalen gaf de kans om een beetje te herstellen. Qua kilometertijden voldeed de training helemaal niet aan het schema, maar wat waren dit een prachtige 28 km.

Nog tien weken!