Twee keer op het podium bij marathontraining in Pijnacker

Vandaag staat er een dubbele training op het programma, met start in Den Haag en finish in Pijnacker.

Om 10:00 uur vanmorgen trek ik voor de eerste keer m’n hardloopschoenen aan. Ik ga de deur uit voor een vlotte 10 km door de Haagse duinen. Bij terugkomst niet te veel eten, wel genoeg drinken en met een vers tenue aan in de auto richting Pijnacker.

Halve van Oostland

Daar wordt vandaag de Halve van Oostland gehouden. Een prima gelegenheid om mezelf te testen in aanloop naar de marathon van Amsterdam. Het doel van deze tweede training is zoveel mogelijk op marathontempo lopen, dat is op dit moment 3:40 min/km.

Na kort inlopen sta ik aan de start op de eerste rij naast teamgenoot René en clubgenoot Bram. Zij zijn beide ook in voorbereiding op Amsterdam en onze marathontempo’s liggen niet ver uit elkaar. Misschien kunnen we er een gezamenlijke training van maken.

5 km vliegt voorbij

Direct na het startschot schiet een goede loper er als een haas vandoor en pakt een flinke voorsprong. Achter hem volgt nog een andere snelle starter en daarna kom ik in een groepje met ook Bram en René. De eerste 5 km vliegt voorbij. Het is lekker lopen in het groepje en het tempo, hoewel iets harder dan gepland, voelt prettig aan.

Iets verderop verslik ik me in een slok water en valt er een gaatje met m’n medelopers. Ik besluit me er niet druk om te maken en in m’n eigen tempo door te lopen.

Bij de drankpost op 11 km staat de koploper. Stil. Ik passeer hem en loop nu op de vierde plek met Bram, de nummer drie, in zicht. Een scherpe bocht naar links en ik heb nu behoorlijk wind tegen. Opeens hoor ik voetstappen achter me. Het is de voormalig koploper die toch weer in de wedstrijd is gestapt. Hij gaat voor me lopen en alsof het zo is afgesproken houdt hij me op precies het goede tempo uit de wind.

Op plek drie

Langzaam lopen we samen in op Bram. Na een paar kilometer stopt m’n haas ermee. Hij voelde zich vandaag niet fit en besluit de wedstrijd in een rustig tempo uit te lopen. Weer iets verderop passeer ik opeens Bram. Nu staat hij stil langs de kant met last van z’n buik. En zo loop ik met nog 6 km te gaan op plek 3!

Ik begin de effecten van een volle trainingsweek en de ochtendtraining te merken. Het tempo blijft goed (ongeveer 3:35 min/km) maar het gaat niet heel soepel meer. De wind en het lastige parcours maakt het er ook niet makkelijker op.

Met nog zo’n 3 km te gaan ritsen de lopers van de 10 km zich in het parcours. Dat is prettig. Er is nog genoeg ruimte en ik kan nu van groepje naar groepje lopen. De laatste 2 km voel ik me niet zo sterk, maar m’n tempo gaat wel als vanzelf omhoog. Gek om mee te maken, maar waarschijnlijk een positief effect van alle trainingen de afgelopen weken.

Voorzichtige eindsprint

Terwijl ik er volgens m’n horloge al een halve marathon op heb zitten, is de finish nog een paar honderd meter verder. Met een voorzichtige eindsprint ga ik naar de streep en passeer die als derde loper.

Uiteindelijk loop ik de halve marathon behoorlijk vlak in een gemiddeld tempo van 3:34 min/km. Ik ben moe, maar niet stuk gegaan. Ik mag twee keer het podium op. Eerst als derde in m’n categorie en daarna nog eens als derde overall. Tevreden en met een beker, bloemen en twee enveloppen rij ik terug naar Den Haag.

 

Uitslagen Halve van Oostland in Pijnacker

Bekijk alle uitslagen van de Halve van Oostland in Pijnacker.

De foto is gemaakt door Erik van Leeuwen.