Lekker uitwaaien bij de halve van Egmond

Windkracht 7 is er vandaag voorspeld voor Egmond aan Zee. Met kans op windstoten tot 90 km/uur. Geen aantrekkelijk vooruitzicht voor een halve marathon die deels over het strand gaat. Maar het maakt mij niet zoveel uit. Deze wedstrijd loop je niet voor een snelle tijd, maar omdat hij zo leuk is om aan mee te doen.

Bij de start sta ik net achter de toplopers en zodra het startschot klinkt stuift iedereen er vandoor. De weg loopt hier naar beneden en het tempo ligt direct hoog. Dat verandert na ongeveer 300 meter wanneer we het zachte zand van de strandopgang bereiken.

Op het strand voelt het alsof de harde wind schuin in m’n rug waait. Ik loop lekker door en denk dat het best hard gaat. Maar m’n horloge zegt wat anders: 3:29 min/km, net wat zachter dan ik had gepland. Voor me loopt een klein groepje. Ik waag de oversteek en sprint naar ze toe. Wanneer ik aansluit loop ik uit de wind. Dit gaat beter.

Terug door de duinen

Met z’n vieren lopen we verder over het strand. Steeds iemand anders die de wind opvangt. Na 7 km is de strandafgang in zicht. Ik versnel en loop zo lang mogelijk over het harde zand. Dan omhoog en in kleine stapjes door het mulle zand het strand weer af. De rest van het groepje heb ik afgeschud.

Boven begint de terugweg door de duinen. Eerst over smalle zandpaden die door de harde regen van de afgelopen nacht zacht en modderig zijn geworden. Het gaat hier ook een paar keer omhoog en omlaag. Tot nu toe lijkt het meer op een cross dan een wegwedstrijd.

Schotse hooglanders

Halverwege kom ik door in bijna 37:30 de tussentijd voor 1:15. Ik wilde eigenlijk in de 1:13 lopen vandaag, maar weet dat dat door de omstandigheden lastig wordt. Vanaf hier is het parcours verhard en één voor één tikken de kilometers weg. Drie Schotse Hooglanders dreigen nog even m’n weg te versperren, maar tussen de kont van de voorste en de lange hoorns van de volgende pas ik nog precies door.

Ik word ingehaald door een loper die ik op het strand achter me had gelaten. Hij heet Ronald lees ik op z’n startnummer. Zijn timing is goed want de wind staat hier tegen en ik blijf een tijdje achter hem plakken. Dan versnelt hij en neemt afstand. Bij km 18 word ik weer ingehaald. Door Ruben dit keer. Een loper die aan z’n singlet te zien van de Kaapverdische Eilanden komt. Hij heeft een mooi tempo te pakken en ik zet aan om met hem mee te kunnen gaan. In zijn rug loop ik ook nu weer uit de wind richting km 19 en richting de beruchte Bloedweg.

Steilste stuk

De Bloedweg is het steilste stuk van de route en de wind staat hier vol tegen. Gelukkig is Ruben in goede doen en hij weet het tempo ook omhoog aardig vast te houden. Ik verschuil me achter hem, uit de wind en loop redelijk ontspannen naar boven. Op het hoogste punt staan m’n clubgenoten en vriendin aan te moedigen en dat geeft extra energie.

Wat doe je nu!

Aan het einde van de Bloedweg halen we Ronald weer in. We beginnen nu met z’n drieën aan de laatste kilometer. Ook hier veel wind. Ruben en ik gaan even kop over kop, maar dan heb ik een voorsprong. Opeens is daar Ronald weer. ‘Wat doe je nu’ roep ik verrast en zet aan om hem weer voorbij te gaan.

Een scherpe bocht naar rechts en nu nog 200 meter naar de finish. Alleen Ruben zit me nog op de hielen en wil me inhalen. Blijkbaar heb ik nog wat over want dat laat ik niet gebeuren. We sprinten naar de finish en voor hem ga ik met een grote glimlach over de streep.

1:14:50 is m’n netto eindtijd. Geen hele bijzondere tijd, maar ik ben tevreden!

20190113 halve van Egmond finish You-Run
Met een glimlach naar de finish van de Egmond halve marathon 2019.

Uitslagen Egmond halve marathon 2019

Bekijk hier alle uitslagen van de Egmond halve marathon.

Foto bovenaan: organisatie Egmond halve marathon
Foto bij finish: de 10 van Noordwijk