Debuut op de marathonranglijst smaakt naar meer

Voor het eerst sta ik in de jaarlijkse Nederlandse marathonranglijst. Op een mooie plek (67) voor een debuut, met genoeg ruimte voor verbetering in 2019.

In het voorjaar van 2018 liep ik in Milaan mijn eerste marathon, het was een proefmarathon. Gewoon lekker lopen, rustig beginnen en als het lukt iets harder eindigen. Het doel is ervaren wat het is om een marathon te lopen en om voor het eerst meer dan 30 km achter elkaar af te leggen. Het werd een geweldige ervaring, door een mooie stad. Ik ontdekte dat ik redelijk ongeschonden 42,2 km kan afleggen, dat eten en drinken onderweg goed gaat en vooral hoe leuk een marathon kan zijn.

Voor het echie in Amsterdam

Maar het hoofddoel vorig jaar was de marathon van Amsterdam in oktober. En ik pakte de voorbereiding daarop serieus aan. Met een conditietest in het Energylab, een kick-off meeting met m’n trainer Dick en fysio Julien en vooral ook drie maanden lang, twee dagen in de week minder werken en meer trainen. De voorbereiding was een geweldige tijd. Het was heerlijk weer om te trainen en het voelde goed om m’n fysieke grenzen te verleggen.

Ik draaide heerlijk m’n trainingen af tot iets meer dan twee weken voor de start… een zware verkoudheid (of lichte griep) verstoorde een goede wedstrijdvoorbereiding. Ondanks die tegenslag ben ik toch tevreden over het verloop van de wedstrijd (eindtijd 2.38.23) en heb ik een belangrijke stap gezet richting een echt snelle tijd.

Mijn marathonplan voor 2019

En dan het plan voor dit jaar. Een beetje een herhaling van 2018. Eind april wil ik de marathon in Düsseldorf lopen. Niet per se voor een scherpe tijd, maar om weer extra ervaring op te doen. Misschien andere voeding proberen. En wie weet wat voor weer het dan is. Heel warm? Regen onderweg? Ik ga het ervaren.

Zodat ik 29 september kan knallen op het snelste marathonparcours ter wereld in Berlijn! Met mijn tijd van Amsterdam kwam ik in aanmerking voor een startnummer. Vlucht en hotel zijn ook al geboekt. Laat de marathonvoorbereiding maar weer beginnen, ik heb er zin in!

Wat is de marathonranglijst?

De marathonranglijst wordt ieder jaar opgesteld door Runner’s World magazine. Alle Nederlandse en Belgische mannen die vorig jaar een marathon onder de 3 uur liepen en alle Nederlandse en Belgische vrouwen die een marathon onder de 4 uur liepen staan in de lijst van 2018. Bekijk hier de marathonranglijst 2018.

De foto is gemaakt door Erik van Leeuwen.