Herfstdip verslaan bij de Linschotenloop

De 10,5 km bij de Linschotenloop is mijn laatste wedstrijd van het jaar. Met weinig zin en verwachting ga ik ernaartoe. Kan ik m’n herfstdip verslaan?

Hoewel het officieel al winter is, heb ik nog een beetje last van een herfstdip. Het kost me moeite om ’s avonds mijn hardloopschoenen aan te trekken en in het donker te gaan trainen. Ik volg braaf mijn schema, maar het gaat niet van harte. Op dat schema staat ook de Linschotenloop.

Woensdag voor de wedstrijd heb ik geen tijd om te trainen en donderdag heb ik na een lange werkdag geen puf meer. Vrijdag werk ik plichtmatig m’n wedstrijdvoorbereiding af. Eén ding weet ik na afloop zeker. Die wedstrijd dat wordt niks.

Wedstrijdoutfit

Ruim op tijd kom ik zaterdag aan in Linschoten. Startnummer halen, in de sporthal omkleden en wachten tot het tijd is om in te lopen. Met clubgenootjes Marina en Floortje bespreek ik wat de beste wedstrijdoutfit is voor vandaag. Het is niet zo koud, gelukkig droog, er staat alleen veel wind.

Met nog steeds niet al te veel enthousiasme sta ik aan de start. Laten we maar snel beginnen, misschien wordt het nog wat. Helaas. Door oponthoud bij de pendelbussen moeten we een kwartier langer wachten. Terug de sporthal in en een beetje opwarmen. 15 minuten later gaan we dan echt van start.

Niet op m’n horloge kijken

Twee man lopen voor me uit en ik volg in hun spoor. De koploper heeft vandaag grote plannen en neemt al snel afstand. Ik blijf nog in de buurt van de nummer twee, maar loop net te ver achter hem om er profijt van te hebben. Achter me nog drie man aan het elastiek.

Een snelle tijd heb ik vandaag uit m’n hoofd gezet. Het doel is een podiumplek, sowieso in mijn leeftijdscategorie en hopelijk ook overall. Ik neem me voor onderweg niet op m’n horloge te kijken.

Loop ik een PR?

We zijn een paar minuten onderweg en eigenlijk gaat het best lekker. Ik heb een goed tempo te pakken, de man voor me nog in zicht en voldoende voorsprong op de lopers achter me. Het parcours is leuk afwisselend, met een pittige klim bij het viaduct over de snelweg.

Halverwege kijk ik per ongeluk op m’n horloge en zie m’n laatste kilometertijd 3:11! Wow dat is een prima tijd. Ik weet niet precies hoe de km’s hiervoor verliepen, maar heel veel langzamer zal het niet zijn geweest. Als ik zo door ga, loop ik vandaag een PR op de 10 km.

Wind tegen

Bij km 7 blijkt een PR er toch niet in te zitten. Hier staat de wind flink tegen, niemand om me achter te verschuilen en m’n tempo zakt wat in. Lekker beuken door de wind. Iets verderop doemt het viaduct weer op. Pfff de klim voelt nu een stuk zwaarder. Daarna naar beneden en nog een paar km tot de finish.

Bij 10 km staat een grote boog en ligt een extra mat voor de tijdswaarneming. In precies 33 minuten ga ik overheen en begin ik aan de laatste 500 meter van deze wedstrijd. Een paar bochten met veel wind en daar is de finish. Ik klok 34:28.

Ik ben derde in de wedstrijd en eerste in m’n categorie. Doel bereikt! Is dit dan het einde van m’n herfstdip?

 

Uitslagen Linschotenloop 2018

Bekijk hier alle uitslagen van de Linschotenloop 2018.