5 tips voor een succesvolle Puinduinrun

Tijdens de Puinduinrun ga je in drie ronden meer dan 1.000 traptreden omhoog. Dat maakt deze wedstrijd verschrikkelijk én onweerstaanbaar. Ik geef je 5 tips voor een succesvolle run.

1. Verken de route

Het van tevoren verkennen van het parcours levert waardevolle informatie op en voorkomt verrassingen. Op sommige plekken is naast de trap lopen makkelijker dan erop. De ene bocht kun je scherp aansnijden, anderen moet je juist ruim nemen om niet uit te glijden. Ook wordt er ieder jaar wel weer een trap vernieuwd door de gemeente. Op verkenning dus!

2. Trek goede schoenen aan

De ondergrond van het parcours wisselt steeds. Asfalt, klinkers, blubber, zand en houten bruggetjes. Je hebt schoenen nodig die allround zijn. Kies je hardloopschoenen met het meeste profiel. Speciale trailschoenen kunnen, vooral bij nat weer, in je voordeel werken.

3. Ga soepel de trap omhoog

De trappen van de Puinduinen zijn lang en steil. Je moet daarom je krachten goed verdelen en zo soepel mogelijk omhooggaan. Dit doe je door kleine pasjes te gebruiken, je bovenlichaam rechtop te houden, veerkrachtige stappen te zetten en je armen goed mee te bewegen. Vergelijk het met in een lichte versnelling een berg omhoog fietsen. Ga beheerst omhoog, zo hou je energie over voor de rest van de run.

4. Herstel en versnel naar beneden

Trap af kun je even herstellen van de inspanning omhoog en wanneer je dat durft ook behoorlijk wat winst pakken op de andere lopers. Bij trap af kun je twee treden tegelijk nemen. Bij een pad omlaag kun je je met grote passen naar beneden laten ‘vallen’. Probeer dit van tevoren uit om te ontdekken of het bij je past.

5. Hou vol!

De trappen in het parcours van de Puinduinrun zorgen ervoor dat je niet lang in hetzelfde ritme kunt lopen en dat om de paar honderd meter je hartslag omhoog wordt gejaagd. Het gaat dus een zware run worden. Maar wanneer je je krachten goed verdeelt, gaat het je lukken. Hou vol. Geef niet te snel toe aan je vermoeidheid en hou het tempo erin. Je kunt meer dan je denkt!

Meer info Puinduinrun

Voor overig informatie ga naar de website van de Puinduinrun.

Lees het verslag van mijn Puinduinrun 2017 en 2018.

Eén gedachte over “5 tips voor een succesvolle Puinduinrun

  • 13 januari 2017 om 14:34
    Permalink

    Succes zondag, ik hoop dat het niet te glad is om te trainen?

Reacties zijn gesloten.