Find your strong bij de halve marathon van Egmond

Find your strong is de uitdagende slogan van de halve marathon van Egmond. Ik ging vandaag vooral op zoek naar het antwoord op de vraag hoe sta ik ervoor.

Voor de komende drie maanden staan er drie belangrijke wedstrijden in de agenda. Genoeg doelen om hard naar toe te werken, maar waar sta ik nu? Door een blessure eind 2016 heb ik niet goed kunnen trainen en ook geen serieuze wedstrijden gelopen. De halve marathon van Egmond is daarom een testmoment. De uitslag is niet goed of slecht, maar gewoon het punt waar ik nu sta. Vanaf hier pak ik mijn trainingsschema op en kan ik aan de slag.

Egmond is de eerste de grote wedstrijd van het jaar. Duizenden recreanten en bijna alle Nederlandse toppers komen naar het kustdorpje. Met een groepje HAAG atleten hadden we twee huisjes gehuurd en waren we vrijdagmiddag al aanwezig. Vrijdag en zaterdag licht getraind in de mooie omgeving en op zondag een voorsprong op de lopers die van ver moeten komen.

De wedstrijd

Dankzij goed presteren vorig jaar mocht ik starten in het genodigden vak. Slechts een hek verwijderd van de echte toppers. Daardoor stond ik op rij drie toen we werden weggeschoten. Eerst een paar bochten over de weg en dan met hoge snelheid richting het strand.

Kilometer een en twee vlogen voorbij en toen begon ik te twijfelen aan mijn tempo. Ik wist niet wat ik aan kon en wilde niet te vroeg stuk gaan. Een halve marathon lopen is hartstikke leuk, maar niet als je halverwege niet meer vooruit bent te branden. Door die twijfel zakte m’n tempo iets en moest ik lossen uit het groepje waarin ik liep.

Van strand naar duinen

Behalve een kort stukje zacht zand was het strand prima te doen vandaag. Ook de wind blies de goede kant op en rond km 8 ging ik redelijk soepel het strand af. Het eerste stuk duinen was wel pittig. Zachte ondergrond en heuvelachtig. Dat maakt Egmond een uitdagende wedstrijd. Je kunt niet lang in hetzelfde ritme doorlopen, maar moet je steeds aanpassen aan de omstandigheden.

Steken in m’n zij

Halverwege voelde het goed aan. Mijn tempo ging omhoog en langzaam haalde ik wat lopers in. Enkele haakten aan en zo liep ik met een klein groep achter me aan richting Egmond. Bij km 15 ging het mis. Een steek in m’n zij ging niet weg, maar werd steeds erger. Ik moest even stoppen. Wandelen, hielp niet. Uitrekken, geen verbetering. Vooroverbuigen deed me wel goed. Zag er vast dramatisch uit, maar de steken trokken weg.

Een loper die me passeerde zag me bezig en riep dat ik bij hem moest aansluiten. Dat was een fijne aanmoediging en ik stapte de wedstrijd weer in. Gelukkig bleef de pijn weg en ging het tempo ook weer de goede kant op.

De finish

De laatste 3 km zijn pittig. Eerst een duinheuvel, dan de beruchte bloedweg (bijna 200 meter omhoog) en vervolgens de laatste kilometer. Wanneer je de finish al kunt horen, gaat de weg nog een keer omhoog. Maar ik had het gehaald! En de laatste km nog kunnen versnellen. In 1:15:14 over de finish als vierde in de categorie M35.

Daar sta ik nu dus. Een halve marathon op tempo 3:35 min/km kunnen uitlopen. Zonder stuk te gaan. Mooie basis om nu het schema op te pakken. Eerste doel: NK 10 km in Schoorl. Ik kom er aan!

 

Uitslagen halve marathon van Egmond

Bekijk hier alle uitslagen van de halve marathon van Egmond.

 

Foto gemaakt door Erik van Leeuwen.