Kamikaze tijdens de Maliebaanloop in Utrecht

Een vlak parcours met vijf grote rondes, prima weer in Utrecht en veel snelle lopers aan de start. De omstandigheden waren vandaag zo goed dat mijn doel voor de Maliebaanloop snel bepaald was. Een nieuw PR op de 10 km!

Daarvoor moest ik sneller zijn dan 32:43. Ik had bedacht zo lang mogelijk 3:15 min/km te lopen. Dat schema leidt tot 32:30 waarmee ik ook een kleine marge had voor verval. Goed plan, al vond ik 3:15 nog wel eng snel klinken.

Zenuwen

In de auto onderweg naar de wedstrijd werd ik opeens een beetje nerveus. Ontspannen weekend gehad en goed uitgerust. Een lichte achillespeesblessure, maar die was al aan de beterende hand. Goede omstandigheden en geen reden om me ongerust te maken. Dus nu MOEST het wel gebeuren. Dat zorgde voor zenuwen.

Behouden starten

Een ding had ik me voorgenomen. Niet te hard van start! Tijdens de Vredesloop een paar weken geleden ging dat fout en blies ik me na 3 km op. Vandaag zou ik behouden starten en eventueel verderop in de wedstrijd versnellen. Dan kon het niet fout gaan.

We schieten weg

Bekende gezichten bij de start van wie ik weet dat ze hard kunnen lopen. Netjes vooraan opgesteld, boem startschot en we schieten weg. In een mooie groep vliegen we over de weg.

M’n horloge piept. Eerste KM tijd staat op m’n scherm. 3:04 min/km. Oeps… Dit is wat ik dus niet zou doen. Maar toch ga ik mee met de voorste lopers. Waarom doe ik dat? En waarom laat ik het tempo niet zakken? Te laat daarover na te denken. Het lijkt wel alsof het tempo van het groepje minder wordt. Misschien komen we de tweede km wel door in mijn gewenste schema en wordt dit een topdag met een toptijd!

Kamikaze-actie

PIEP. Tweede KM tijd. 3:05. Shit! We gaan helemaal niet langzamer. En ik begin het ook te merken. Na het keerpunt moet ik een klein gaatje laten met de groep en zak ik in. Het was heel fijn om de snelheid van dit groepje te ervaren de eerste twee km, maar ik weet nu al dat het een kamikaze-actie is geweest.

KM 3 gaat in 3:17, KM 4 en 5 in 3:21. Doorkomsttijd halverwege is 16:08. Dat keer twee is een top nieuw PR, maar dat gaat niet lukken. KM tijden schieten verder omhoog. 3:28, 3:26 en nog een keer 3:26. Laatste recht stuk op en dan proberen te versnellen. Laatste km in 3:20. Eindtijd volgens de wedstrijdklok 33:16 en daar ben ik helemaal niet blij mee.

20161016 Maliebaanloop 2016 podiumGezellig biertje

Was er dan helemaal niks goed vandaag? Dat viel gelukkig mee. De Maliebaanloop is een leuke loop, goed georganiseerd. Als tweede in de categorie M35 kreeg ik bloemen en een envelop mee naar huis. Veel bekende lopers gesproken, mooie tijden van m’n clubgenoten en een gezellig biertje na afloop. En de volgende loop ga ik echt rustig starten! (Hoop ik…)

 

Bekijk alle uitslagen Maliebaanloop 2016

Grote foto door A-Groep Rotterdam Atletiek

Kleine foto door Wynfrith