Succesvolle inhaalrace bij de Bentwoudrun in Boskoop

Als je op vrijdag ziek afzegt voor een wedstrijd dan neem je daarna genoeg tijd voor herstel en ben je extra gemotiveerd voor de volgende geplande wedstrijd. Of … je schrijft je last minute in voor de Bentwoudrun.

Donderdag kwam ik niet helemaal fit thuis van werk en ging ik vroeg naar bed. De volgende dag voelde ik me niet veel beter. In de middag een paar uur geslapen, maar nog steeds geen verbetering. Er zat niets anders op dan me af te melden voor de Oranjeloop in Kwintsheul die avond. Echt balen want ik vind het een leuke wedstrijd en het was belangrijk voor mijn klassement van het Agium Runcircuit.

Zaterdag baalde ik er nog steeds van, maar gelukkig voelde ik me al ietsje beter. En hoewel ik weet dat zogenaamde inhaalwedstrijden vaak niet de beste resultaten opleveren, kon ik het niet laten om te kijken welke wedstrijden er nog meer waren dit weekend. En zo stond ik zondagochtend in Boskoop aan de start van de 10 km bij de Bentwoudrun.

Maureen Koster

Topatlete en lokale held Maureen Koster had speciaal het NK afgezegd om bij de Bentwoudrun het startschot te kunnen geven. Mooi op tijd schiet ze ons weg en we lopen eerst zo’n 300 m over de baan van atletiekvereniging AV ‘47. Van de baan gaat het parcours over op een houtsnipperpad en een paar honderd meter verder volgen de kronkelende steengruispaden door het Bentwoud.

Ik verwacht vandaag weinig concurrentie, maar een loper volgt me op de voet. Hij heeft slim positie gekozen en loopt lekker uit de wind. Pas bij kilometer twee weet ik hem af te schudden en loop ik onbedreigd aan kop. Na drie kilometer gaat het steengruispad over in een fietspad van asfalt.

Vergeet niet te genieten

20180624 Bentwoudrun Boskoop bord You-RunMet alleen een fietser voor me loop ik nu in alle rust door het groene hart. Onderweg staat een bord met ‘vergeet niet te genieten’ en dat doe ik dan maar. Tot we de staart van de wedstrijd over 5 km bereiken. Ik slalom mezelf door de lopers heen. Er is gelukkig ruimte genoeg op het brede fietspad en het leidt lekker af. Halverwege kijk ik voor het eerst op m’n horloge. De doorkomsttijd is 16:30.

Iets verderop buigt de 5 km wedstrijd af en loop ik weer alleen. Nu is het zaak om het tempo niet te veel te laten zakken. Met de wind en af en toe een scherpe bocht valt dat niet helemaal mee. Bij km 7 ga ik weer de slingerpaadjes van het begin van de wedstrijd op. Ik loop nu hetzelfde parcours omgekeerd terug naar het startpunt. Als een soort crosswedstrijd over de half verharde ondergrond.

Sprinten naar de finish

Met nog zo’n anderhalve kilometer te gaan kom ik ook de 5 km lopers weer tegen. Met z’n allen op de smalle paadjes kost me nu toch wel wat tijd. Daar is het houtsnipperpad weer en na een scherpe bocht kan ik nog 100 meter voluit sprinten over de atletiekbaan naar de finish.

Geholpen door het misschien iets te korte parcours is m’n eindtijd een keurige 32:55. De eerste plaats levert een mooie tas en waardebon op. En die afgezegde wedstrijd van vrijdag voelt nu niet meer zo belangrijk.

 

Uitslagen Bentwoudrun 2018

Bekijk alle uitslagen van de Bentwoudrun 2018.