Moniek en Jeroen over hardlopen in coronatijd

Moniek en Jeroen trainen allebei in de MiLa-groep van HAAG Atletiek en bespreken in hun column voor het clubblad Haagse Bluf de randzaken van hardlopen. Dit keer gaat het – hoe kan het ook anders – over hardlopen in coronatijd.

Hoi Jeroen! De laatste keer dat we elkaar hier spraken, ging het over een wedstrijd die werd afgelast door storm Ciara. Een uitzondering. Dachten we toen. Maar nu zijn er helemaal geen wedstrijden meer! Hoe vind jij dat? Mis je een doel?

Ik was in voorbereiding op de marathon van Rotterdam. En hoewel dat niet vlekkeloos ging, gaf het me wel houvast voor trainingen. Maar in korte tijd ziet de dagelijkse gang van zaken er compleet anders uit. Werken vanuit huis. Geen feestjes, geen reizen en geen wedstrijden. Maar gelukkig wel: gewoon hardlopen! Ik wil niet zeggen dat het nu een dagelijks hoogtepunt is, maar het is wel echt fijn om iedere dag naar buiten te gaan. Lekker trainen, door het thuiswerken op een moment dat het mij uitkomt. Me onderweg verwonderend over een vaak leeg stadscentrum en soms heel druk Haagse Bos. Ik dacht dat nieuwe pr’s en podiumplekken mij motiveerden om te lopen, maar blijkbaar vind ik het gewoon heel leuk! Hoe is dat voor jou?

Heel herkenbaar. Eigenlijk geniet ik er nu nog meer van. Het is fijn om buiten te zijn en ik ben ook blij dat ik in Den Haag woon. Het strand, de duinen, het Zandmotorpad, heerlijk. Ik kies de tijdstippen wel ‘tactisch’, zoals vroeg in de ochtend, of aan het begin van de avond als de rest van de stad aan tafel zit. Doordeweeks midden op de dag gaat ook goed. Ik mis de wedstrijden ook niet. Kan nu gewoon genieten van een enkele training die goed gaat, of van over het strand rennen, over geultjes springen, waarbij ik de tijd vergeet. Ik volg grotendeels het schema van trainer Dick, die voor mij een leuke combi van korte en lange trainingen heeft gemaakt. Zien jouw trainingen er nu anders uit?

De trainer heeft me een schema gegeven met veel kort en vlot. Dat is wel lekker. Alleen is het ook fijn om gewoon negentig minuten onderweg te zijn. Ik doe daarom aan cherry picking, kijk waar ik die dag zin in heb. Daarbij hou ik wel in de gaten dat het niet te veel duurlopen wordt, want dan wordt het wel lastig om straks weer een snelle wedstrijd te kunnen lopen. Maar dat is een zorg voor na de coronacrisis.

Clubblad Haagse Bluf

Lees het hele clubblad Haagse Bluf van HAAG Atletiek.

Run solo – duo estafette

De headerfoto en de foto’s hieronder zijn gemaakt door Bjorn Paree tijdens de ‘run solo – duo estafette’ rond het Malieveld in Den Haag op 16 mei 2020.