Zes tips bij een hardloopblessure

Ruim drie weken geleden stapte ik in een kuiltje en ging ik door m’n enkel. Thuisgekomen direct ijs erop, maar het leed was al geschied. Dikke enkel en gedwongen rust. Uit eigen ervaring heb ik zes tips bij een hardloopblessure voor je verzameld.

1. Raadpleeg zo snel mogelijk een specialist

Heb je een pijntje dat na een paar dagen rust niet weg gaat? Of heb je een duidelijke hardloopblessure, zoals mijn dikke enkel? Ga direct naar een fysiotherapeut of andere specialist. Hoe eerder je begint met een goede behandeling, hoe eerder je weer fit bent.

2. Neem een aanvullende zorgverzekering

Wanneer je je aan tip 1 houdt heb je een aanvullende zorgverzekering die 9 of 12 fysiotherapie behandelingen vergoed snel terugverdiend. Het zorgt er ook voor dat de drempel om te gaan laag is en je niet onnodig lang met een blessure blijft doorlopen.

3. Plan geen nieuwe wedstrijden in

Je belangrijkste doel is om te herstellen van je hardloopblessure. Richt je op je herstel en denk nog niet aan wedstrijden die eraan komen. Met een wedstrijd in je achterhoofd is het risico groter dat je te veel en te hard gaat trainen. Ook is het niet kunnen lopen van een wedstrijd waar je voor staat ingeschreven zonde van je geld en vooral ook niet leuk.

4. Beweeg zoveel mogelijk op alternatieve manieren

Niet kunnen hardlopen betekent niet dat je niet mag bewegen. Sterker nog, probeer zoveel mogelijk te bewegen op andere manieren. Fiets naar je werk, ga wandelen naar de supermarkt en neem de trap in plaats van de lift. Blijf in beweging! En wanneer je blessure aanhoudt ga dan op zoek naar alternatieve trainingsvormen, zoals zwemmen of wielrennen. Vraag aan je fysiotherapeut wat het beste voor jou is.

5. Let op je voeding

Nu je minder loopt, verbrand je ook minder calorieën. Om te voorkomen dat je straks eerst de kilo’s eraf moet trainen voordat je weer aan je vorm gaat werken moet je nu op je voeding letten. Wat niet makkelijk is, omdat je opeens meer tijd hebt om te eten en te snoepen. Gebruik die tijd om nieuwe gezonde recepten uit te proberen en ga op zoek naar gezonde snacks.

6. Rust uit en geniet van je extra vrije tijd

Minder trainen bespaart tijd en energie. Nu je die niet kunt gebruiken om te lopen dan moet je er maar van genieten! Doe iets leuks waar je normaal geen tijd voor hebt.

 

Succes met je herstel!

Lees hier hoe ik mijn blessure opliep.