25 rondjes afzien en genieten

25 rondjes op de baan. Dat is de 10.000 meter. Een atletiekonderdeel waarvan ik na afloop altijd zeg: ‘Dit doe ik dus nooit meer’. Gelukkig is een paar maanden later de pijn weer weggesleten en weet je eigenlijk ook niet meer zo goed hoe verschrikkelijk het was. Dus vandaag bij de NK Masters in Amersfoort stond ik gewoon weer op de deelnemerslijst!

Ruim voor mijn wedstrijd was ik op de baan om clubgenoten Paco en Pim aan te moedigen op hun onderdeel de Steeple. Om 16:55 uur mocht ik zelf eindelijk van start. De leeftijdscategorieën 35, 40, 45 en 50 liepen samen in 1 serie. Ik wist dat er één loper in mijn categorie meedeed met een beter PR. Verder liep ook Patrick Kwist mee. Tien jaar ouder, maar bijna onverslaanbaar op de lange afstand.

Snelle start

We gingen echt hard van start. Eerste ronde in 72” (tempo 3.000 m) en daarna lang rond de 76” per 400 m. Doorkomst 5 km net boven de 16 minuten. Toen begon de snelle start z’n uitwerking te krijgen. Het was rond de 21 graden, niet heel warm, maar wel benauwd. Zoals verwacht liep Patrick op kop, daarachter de eerste man in mijn categorie waarna ik volgde op ongeveer 10 seconden.

Steeds dichterbij

De rondes gingen met 80” nu iets trager dan de bedoeling was. Maar toch kwam ik steeds een heel klein beetje dichterbij de man die voor me liep. Trainer Dick langs de kant moedigde me aan om door te zetten en het gat dicht te lopen en dat begon ook steeds beter te lukken. Met nog 3 rondes te gaan zat ik hem op de hielen en na de bocht ging ik er voorbij. Ik zette kort aan en hij… volgde direct in m’n rug.

Het goud liep bij me weg

Even wist ik niet wat te doen en hield een beetje in. Hij bleef achter me lopen. Dan maar stug eigen tempo door en kijken wat er gebeurt. In de een na laatste ronde, op de plek waar ik hem had ingehaald, versnelde hij en kwam me hard voorbij. Ik kon niet volgen en het goud liep bij me weg…

PR, clubrecord en zilver

Maar focus behouden op de wedstrijd en op naar een laatste snelle ronde. Naast een zilveren NK medaille lonkte er ook een PR en nieuw clubrecord dus nog een keer alles geven. Dat ging best wel goed en in 32:43 kwam ik over de finish. Daar pakte ik het eerste hek vast dat ik tegenkwam en ging daarna languit op de grond liggen.

Een 10.000 meter op de baan is nog steeds verschrikkelijk om te doen, maar vandaag heb ik er voor eerst ook van genoten. Met een mooie strijd om de eerste plek en een super eindtijd! Dus volgend jaar… ik ben er bij!

20160612 NK Masters 2016 met Dick Lam
Met trainer Dick Lam

2 gedachten over “25 rondjes afzien en genieten

• 13 juni 2016 om 07:21
    Permalink

Gefeliciteerd met deze mooie pr en zilveren medaille, je collectie groeit wel erg hard! ?

• 15 juni 2016 om 08:52