NK 10 km in Schoorl geïnspireerd door Sven Kramer

Dit weekend deed ik mee aan het NK 10 km bij de Groet uit Schoorl Run. Een wedstrijd door een prachtig duingebied met veel snelle atleten aan de start. Het is m’n piekwedstrijd en een plek op het podium is het doel

Met een groepje clubgenoten hebben we voor dit weekend twee vakantiehuisjes gehuurd en onze zondag begint met het kijken van de Olympische 5000 m schaatsen. Sport op het allerhoogste niveau! De eerste schaatsers gaan hard van start én hard stuk. De ervaren Sven Kramer rijdt na hen gecontroleerd naar het goud. Dit is goede inspiratie voor m’n eigen race later vandaag.

In het startvak

Het is dringen in het startvak. Alle master (35+) categorieën staan bij elkaar en iedereen wil een goede startpositie hebben. Fanatisme gaat blijkbaar niet met leeftijd verloren. Uiteindelijk sta ik bijna vooraan en ben goed weg bij de start. Mijn tactiek voor vandaag is simpel. Achter de koplopers aan en zo lang mogelijk uit de wind meelopen. Het gaat goed en in een groepje lopen we weg. Ik kijk niet op m’n horloge hoe hard we gaan en bijt me vast in m’n positie.

Na twee kilometer begin ik te haperen. Ik moet langzaam maar zeker lossen uit de kopgroep en voel de energie uit m’n lijf wegstromen. Het parcours gaat hier heuvel op en ik vraag me af hoe dit afloopt. Dit was niet het plan. Ik zie een atlete, die enkele minuten voor ons is gestart, langs de kant teruglopen. Even denk ik ook aan uitstappen, maar die gedacht weet ik gelukkig snel te verdringen.

Na de heuvel gaat de weg langzaam naar beneden. Dit helpt me. Ik vind een tempo dat goed aanvoelt. Ik loop nu derde in mijn categorie. Een podiumplek is een prima resultaat. Zou het dan toch nog goed komen vandaag?

Kruit verschoten

Iets voorbij het vier kilometerpunt word ik bijgehaald door twee man uit mijn categorie. Ik haak aan en we lopen samen op. Dit is prettig want de harde wind maakt het lopen op dit gedeelte moeilijk. Helaas gaat dit niet lang goed en moet ik er rond kilometer zes weer vanaf. Vandaag heb ik m’n kruit te vroeg verschoten. Ik zit niet stuk, maar mis de kracht om voor een goede positie te strijden.

Vanaf kilometer acht heb ik de wind in de rug en is het een lang stuk rechtdoor. Ik versnel een beetje. Vlak voor het einde volgt er een scherpe bocht en dan nog een paar honderd meter naar de finish. In 33:26 kom ik als vijfde in mijn categorie over de streep. Een tijd en plek waar ik helemaal niet blij mee ben. Na de finish praat ik kort wat na, maar verdwijn dan snel teleurgesteld richting sporthal.

Sven Kramer

Na afloop bekijk ik m’n tussentijden. De eerste twee kilometers waren veruit het snelste. Voor de vorm van vandaag was dat te hard en was een behouden aanpak beter geweest. Had ik toch beter naar Sven Kramer moeten kijken!

 

Uitslagen Groet uit Schoorl Run 2018

Bekijk alle uitslagen van de Groet uit Schoorl Run.

Foto gemaakt door Erik van Leeuwen.