Race tegen de klok in Schoorl

Vandaag doe ik mee aan het NK 10 kilometer bij de Groet uit Schoorl Run. Het doel is een verbetering van m’n PR en het wordt een race tegen de klok!

Ik ben al sinds vrijdagmiddag in Schoorl. Toch is m’n planning vooraf niet zo goed en moet ik nog hard doorlopen om op tijd in het startvak te komen. Een paar minuten van tevoren sluit ik aan en weet ik me tot rij vijf naar voren te dringen.

Kostbare secondes

Het startschot klinkt en we zijn onderweg. Na een rommelig begin, door die vijfde startrij, loop ik de eerste twee km net iets onder m’n PR schema. Dit gaat goed! Tussen km twee en drie gaan we via een flinke klim het duingebied in. De weg gaat omhoog en m’n tempo omlaag. Kostbare secondes gaan verloren. Kilometer vier maak ik alweer wat tijd goed, alleen de vijfde is door de tegenwind net te langzaam.

Groet uit Schoorl Run 2019 onderweg You-Run

Halverwege kom ik door in 16:44. Voor een PR had dat minimaal twintig tellen sneller moeten zijn. Heuvelop toch te veel tijd verloren en dat valt me erg tegen. Er zit maar een ding op: vol aan de bak voor de tweede helft!

De snelste van de tien

M’n voornemen breng ik direct in de praktijk en kilometer zes is de snelste van de tien. Het parcours gaat hier door prachtig duingebied, het loopt heerlijk en ik haal alleen maar lopers in. Eén loper zit me letterlijk op de hielen, maar dat is prima. Het zorgt ervoor dat ik het tempo hoog hou.

Na km zeven volgt er een scherp keerpunt en begint het slot van de wedstrijd. Ik begin nu ook aan m’n positie in de wedstrijd te denken. Er lopen nog best wat mannen voor me en ik heb nog een paar kilometer om ze in te halen. Direct na het keren zet ik weer aan.

Een voor een haal ik lopers in. Aan het startnummer zie ik in welke leeftijdscategorie ze lopen en ik schuif een paar plekken op in het klassement. Dit voelt goed en geeft energie! Ik begin aan de laatste km. Nog twee keer links en dan is het nog maar 400 meter tot de finish.

Hijgend in het hek

Sprintend leg ik de laatste meters af en ga over de streep. Ik zoek snel een hek op om tegen aan te leunen en uit te hijgen. Ik kijk op m’n horloge. Deze heb ik blind uitgedrukt op de streep en geeft nu 32:56 aan. Dat betekent dat ik een goede tweede helft van deze race heb gelopen, ruim 30 seconden sneller dan de eerste, maar net niet genoeg voor een PR…

Toch hou ik een goed gevoel over aan de wedstrijd. Heerlijk gelopen, vooral de laatste 5 km en weer eens lekker diepgegaan. Dit geeft veel vertrouwen voor de wedstrijden de komende weken!

Uitslagen Groet uit Schoorl run 2019

Mijn geregistreerde netto finishtijd is 32:58. Dit is 7 seconden boven m’n PR. Hiermee ben ik vijfde geworden bij het NK in de categorie 35-40 jaar.

Bekijk hier alle uitslagen van de Groet uit Schoor run 2019.